Çin ile Hindistan arasında askeri gerilim: Ölü ve yaralılar var

Çin ile Hindistan arasında askeri gerilim: Ölü ve yaralılar var

Çin ile Hindistan arasındaki sınır hattında çıkan çatışmalarda askerlerden ölenler olduğu bildirildi.

Pekin hükümeti Himalaya Dağları sınırında Hint askerlerle Çinli güvenlik kuvvetleri arasında çıkan çatışmalarda 4 askerinin hayatını kaybettiğini duyurdu.

Çin bu gelişmeyle birlikte, Haziran 2020'de gerçekleşen ve Hindistan'ın 20 askerini kaybettiği olaylardan 8 ay sonra ilk kez bilanço açıkladı.

Çin Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Hua Çunyin (Hua Chunying) konuyla alakalı çok sayıda yalan haber ve dedikodu yayıldığını ifade ederek, askerlerin nasıl öldüğü de dahil olmak üzere çatışmalarla ilgili ayrıntılı bilgi verdi. Çunyin, "4 askerimiz öldü. Ve daha sonra yaşanan diğer çatışmalarda kaybımız olmadı." açıklamasında bulundu.

Çin tarafından paylaşılan bilgi sonrası, Hintli yetkililerse herhangi bir açıklamada bulunmadı.

"Yerde yatan 60 Çinli asker saydık"

Hint Ordusunda görevli Korgeneral Yogesh Kumar Joshi, geçen hafta CNN-News18'e yaptığı açıklamada, "Çin tarafının büyük bir kayıp verdiğini söyleyebilirim. Yerde yatan 60 tane asker saydık. Ve bunların hepsi diğer Çinli askerler tarafından yerden alınıp sedyelerle götürüldü. Kaç tanesinin yaralandığını kaç tanesinin öldüğünü bilmiyoruz. O sebeple tam olarak bir rakam veremem." ifadelerini kullanmıştı.

Olaylar nasıl başladı?

Hindistan'ın kuzeydoğusundaki Ladakh bölgesinde, 15 Haziran'da 20 Hint askerinin ölümüyle sonuçlanan çatışmaya neden olan ve bölgede tansiyonu yükselten süreç, Çin askerlerinin mayıs başında üç noktadan Ladakh bölgesine girmesi, burada çadır ve askeri karakollar kurmasıyla başlamıştı.

Çin askerlerinin, "bölgeden ayrılmaları" yönünde defalarca yapılan sözlü uyarılara aldırış etmediği ifade edilmiş, iki ülke arasında bir diğer tartışma konusu Sikkim eyaletinde de Çin ve Hint askerleri arasında çatışmalar yaşanmıştı.

3500 kilometrelik Çin-Hindistan sınırda hak iddiaları

Çin ve Hindistan arasındaki 3 bin 500 kilometrelik sınır hattının büyük bölümü, iki ülke arasında egemenlik tartışmalarına neden oluyor.

Pekin yönetimi, "Güney Tibet" olarak adlandırdığı Hindistan'ın Arunaçal Pradeş eyaletindeki 90 bin kilometrekarelik toprakta hak iddia ederken, Yeni Delhi, Aksai Chin platolarını kapsayan 38 bin kilometrekarelik alanın Çin tarafından işgal edildiğini savunuyor.

Taraflar, uzun yıllardır süregelen görüşmelere rağmen egemenlik ihtilaflarını çözemezken, iki ülke arasındaki gerilim, 2017'de de Çin'in bölgedeki bir sınır yolunu tartışmalı bir platoya uzatmaya çalışması üzerine artmıştı.

Kaynak: Euronews

tg-003.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.
1 Yorum