Çin Hollywood'a müdahale mi ediyor?

Çin Hollywood'a müdahale mi ediyor?

Çin'in finanse ettiği filmlerin sayısının artmasının, Hollywood'da Çin karşıtı filmlerin çekilmesinde büyük bir azalmaya yol açtığı öne sürüldü.

Hollywood'da Çinli şirketler tarafından finanse edilen filmlerin sayısında özellikle son 10 yılda büyük bir artış söz konusu. Bu artışın ise, Çinli askerlerin Tibetlilere zulmettiği gibi iddialara yer veren 'Tibet'te Yedi Yıl' benzeri filmlerin çekilmesine engel olduğu iddia ediliyor. 

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Hawaii Tokai Uluslararası Üniversitesi'nde görevli olan profesör Larry Shinagawa, "Tibet'te Yedi Yıl gibi filmleri artık göremeyeceksiniz" ifadelerini kullanıyor. Shinagawa'ya göre, Çin'in eleştirildiği filmler yapmak artık riskli, çünkü filmlerin Çin'de yasaklanma ihtimali, yapımcıları büyük bir pazarı kaybetmek konusunda endişelendiriyor.

"Çin'de büyük bir pazarımız var"

Çin'in en büyük film düzenleyicilerinden ve Çin devletine ait Çin Sinema Yapım Şirketi Başkanı Zhang Xun, 2013'te Los Angeles'ta düzenlenen ABD - Çin Sinema Zirvesi'nde "Büyük bir pazarımız var ve bunu sizinle paylaşmak istiyoruz" demişti.

Öte yandan, Hollywood'da Çin'in finanse ettiği filmlerin sayısının çoğalması, yapımcıları ve senaristleri film içeriklerinde Çin'i hedef almaktan kaçınmaya itiyor. 2013 yılından bu yana, 41 adet büyük çaplı Hollywood filmi Çinli şirketlerce finanse edildi.

Ayrıca, Çin Devlet Başkanı Şi Cinping de, yaptığı konuşmalarda "Çin'in hikayesinin doğru anlatılması" konusunu vurguluyor. Bu durum da, Çin'in Hollywood yapımı filmlere ilişkin daha müdahaleci bir konuma girmesine neden oluyor.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.