ABD'den casuslukla suçlanan Çinli öğrencilere yeni kurallar

ABD'den casuslukla suçlanan Çinli öğrencilere yeni kurallar

Donald Trump yönetimi, ABD'de 'casusluk yaptıkları' iddiasıyla ülkedeki Çinli öğrenciler için yeni kurallar getirmeye hazırlanıyor.

ABD’de eğitim gören Çinli öğrencilerin sayısı yıllık 360 bini aşıyor. Bu öğrencilerin büyük bir bölümü bilim, teknoloji, matematik ve işletme alanlarında eğitim görüyor. Öğrenciler, üniversite ücretleri, konaklama ve diğer masraflarla birlikte ABD ekonomisine yıllık yaklaşık 14 milyar dolar kazandırıyor.

Ancak son dönemde ülkede sık sık casusluk suçlamalarıyla gündeme geliyorlar. ABD'li bilim insanları hakkında Çin’e bilgi sızdırmakla ve bu kişileri Çin adına çalışmaya ikna etmekle suçlanıyorlar.

5 yıllık verilen vizeler 1 yıla düşürüldü

ABD Kongre üyeleri bu tür casusluk hareketlerinin ülkenin ulusal güvenliği için risk oluşturduğunu düşünerek Trump yönetiminin harekete geçmesini istiyor.

ABD Dışişleri Bakanlığı, haziran ayında, havacılık, robot ve ileri üretim teknolojisi alanlarından mezun olan Çinli öğrencilere verilen vizenin süresini 5 yıldan 1 yıla indirdi. ABD’li yetkililer amacın, ulusal güvenlik açısından hayati önem taşıyan alanlarda casusluk ve fikri mülkiyet hırsızlığı riskini engellemek olduğunu söyledi.

Ancak Trump yönetiminin Çinli öğrencilere yönelik tedbirleri artıyor. Yönetim, Çinli öğrencileri ABD’de bir okula katılmadan önce ilave güvenlik incelemesinden geçirmeye hazırlanıyor.

Akademisyenlere casusluğun ve siber hırsızlığın tespiti eğitimi

Yeni düzenleme kapsamında, öğrencilerin ABD’de bulunma maksadı hakkında bilgi sahibi olmak için öğrencilerin önceden bildirilmeyen telefon kayıtlarının kontrol edilmesi, Çin’in ve ABD’nin medya platformlarında yaptıkları paylaşımlara bakılması gündemde.

Ayrıca ABD'li güvenlik birimleri, hükümette bulunan kişilere verdikleri casusluk ve siber hırsızlığın nasıl tespit edileceği konusundaki eğitimi akademisyenlere de verecek.

Çin: İddialar çok çirkin

Çin ise ABD’nin Çinli öğrencilerin casusluk yaptığı suçlamalarına karşı çıkıyor. Çin hükümeti, Washington’ın sorunu siyasi nedenlerle abarttığını düşünüyor. Çin’in Washington Büyükelçisi Cui Tiankai, ABD’nin iddialarının asılsız ve “çok çirkin” olduğunu söyledi.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.