Japonya'dan güvenlik gerekçesiyle Huawei ve ZTE'ye yasak

Japonya'dan güvenlik gerekçesiyle Huawei ve ZTE'ye yasak

Siber saldırılara karşı korunaklı bir bilgisayar veritabanı oluşturma gerekçesiyle ABD'den sonra Japonya da Çinli teknoloji devleri Huawei ve ZTE firmalarına yasak getiriyor.

Japonya hükümeti yasalarda bazı değişikliklere giderek söz konusu iki firmayı devlete teknolojik altyapı sağlayan ihalelere girmesini engelleyecek. Japon Yomiuri gazetesi Tokyo yönetiminin bu iki firmanın ismini doğrudan zikretmediğini ancak alacakları gerekli önlemlerle güvenlik altyapısını üst düzeye çıkarmayı istediğini yazdı.

"Siber güvenlikte ABD ile birlikteyiz"

Japonya hükümet sözcüsü Yoshihide Suga konuyla ilgili yorum yapmaktan kaçınırken, ülkesinin siber güvenlik alanında ABD ile yakın ilişkilerde bulunduğunun altını çizdi. Suga "Siber güvenlik Japonya için önemli bir mesele haline geldi. Konuyla ilgili firma bazlı bazı önlemler alacağız." diye konuştu.

Çinli firmalar uzun süredir Washington yönetiminin de yoğun incelemesi altındaydı. ABD, Pekin yönetiminin söz konusu firmaları casusluk yaptıkları gerekçesiyle yasaklamıştı. Söz konusu firmaların 5G ağı kurması Avustralya ve Yeni Zelanda'da yasaklanmıştı. Huawei ise Pekin yönetimiyle hiçbir bağlantıları olmadığını yineliyor.

Huawei 2018 yılında Apple'ı geçerek Güney Koreli Samsung'un ardından dünyada en çok satan akıllı telefon markası haline gelmişti. Yasakla birlikte Huawei'in önemli bir pazar ve gelir kaybı yaşaması bekleniyor.

ABD hükümet kurumlarında kullanımını yasaklamıştı

ZTE ise uygun fiyatlı ve sağlam akıllı telefonlara sahip. Bu sebeple birçok devlet kurumu ZTE’yi tercih ediyordu. Ağustos ayı ortalarında ABD Başkanı Donald Trump'ın imzaladığı Güvenlik Yetkilendirme Yasası kapsamında, Çin merkezli Huawei ve ZTE markaları hükümet kurumlarında ve hükümet kurumlarıyla çalışan şirketlerce satın alınması ve kullanılması kesin olarak yasaklanmıştı.

Geçtimiz perşembe günü Çinli teknoloji şirketi Huawei'nin sahibinin kızı ve Mali İşler Direktörü Meng Wanzhou ABD'nin İran'a yönelik yaptırımlarını deldiği gerekçesiyle Kanada'da gözaltına alınmıştı.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.
1 Yorum