Huawei finans direktörü İran yaptırımları nedeniyle gözaltına alındı, ABD-Çin hattı tekrar gerildi

Huawei finans direktörü İran yaptırımları nedeniyle gözaltına alındı, ABD-Çin hattı tekrar gerildi

Kanada polisi Çin menşeli Huawei firmasının küresel finans direktörü olan Meng Wanzhou'yu gözaltına aldı.

Kanada polisi, Çin merkezli teknoloji şirketi Huawei'nin küresel finans direktörü Meng Wanzhou'yu gözaltına aldı.

Bloomberg HT'nin haberine göre, Meng Wanzou 1 Aralık'ta ABD'nin İran'a yönelik yaptırımlarını deldiği şüphesiyle gözaltına alındı ve bugün ABD'ye iadesine ilişkin duruşması yapılacak.

Huawei'nin kurucusu Ren Zhengfei'nin kızı olan Meng Wanzhou, teknoloji şirketinin başkan yardımcılarından biri olarak görev yapıyordu.

Huawei, dünyanın en büyük teknoloji ve telekomünikasyon şirketlerinden biri olarak gösteriliyor. Reuters haber ajansı, konuyla ilgili bilgi almak için şirket temsilcilerine ulaşılamadığını bildirdi.

Kanada'daki Çin Büyükelçiliği de konua dair bir açıklama yayınlayarak, ABD'nin talebiyle bir Çin vatandaşının gözaltına alınmasına tepki gösterdi. Yapılan açıklamada Çin'in insan haklarını ihlal eden böylesi fiillere şiddetle karşı çıktığı, Wanzhou'nun bir an önce serbest bırakılmasının gerektiği vurgulandı.

Foreks'in aktardığı bilgiye göre, Meng'in ABD'nin talebi ile Kanada'da tutuklanması Asya'da hisse senedi piyasalarını ve Çin Yuanı'nı sarstı. Meng'in ABD'de Huawei'ye karşı Nisan ayında başlatılan soruşturma kapsamında Kanada'da tutuklandığı ve ABD'ye iade edilmesinin gündemde olduğu haberleri Çin-ABD ilişkilerinin yeniden gerileceği endişelerini ortaya çıkardı. Bu endişelerin etkisi ile Çin Yuanı, ABD Doları karşısında değer kaybederken, Çin, Hong Kong ve Tokyo borsalarında hisse senetleri değer kaybetti.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.