Çin ile Katar arasında dev gaz anlaşması

Çin ile Katar arasında dev gaz anlaşması

Çin, Katar ile yıllık 4 milyon ton LNG satın alımını kapsayan 27 yıllık bir anlaşma imzalamaya yakın. Anlaşmaya göre Çinli CNPC şirketi Katar'ın Kuzey Doğu sahasındaki bir üretim sahasında yüzde 5 hisseye sahip olacak.

Çin, uzun vadeli enerji güvenliğini garanti altına almak için Katar ile on yıllarca sürecek yeni bir sıvılaştırılmış doğalgaz anlaşması daha imzalamaya hazırlanıyor.

Bilgi sahibi kaynaklara göre China National Petroleum Corp. (CNPC) Salı günü QatarEnergy ile yıllık 4 milyon ton LNG satın alımını kapsayan 27 yıllık bir anlaşma imzalayacak.

LNG tedarikinin 2026 yılında başlayabileceği belirtilirken ve anlaşmaya göre CNPC, Katar’ın Doğu Kuzey Sahası’ndaki genişleme projesinde yer alan bir üretim sahasında yüzde 5 hisseye sahip olacak.

CNPC tarafından Salı günü yapılan açıklamada, şirketin başındaki isim Dai Houliang’ın bu hafta Orta Doğu’ya yaptığı ziyaret sırasında Katar ile enerji işbirliğini güçlendirmeyi amaçladığı belirtilirken daha fazla ayrıntıya yer verilmedi.

Her iki ülkenin de avantajına olacak

Sektörün bugüne kadarki en uzun tedarik anlaşmalarından biri olacak yeni LNG anlaşmasının her iki ülke için de avantajlar sunduğu değerlendiriliyor.

Çin’in artan enerji talebini karşılamaya yardımcı olmak için onlarca yıl boyunca yakıtı makul bir fiyat seviyesinden almayı garanti altına alması gerekirken Katar’ın da bu on yılın ortasında devreye girmesi planlanan büyük bir üretim artışından elde edilecek doğalgaz için alıcılara ihtiyacı var.

Bloomberg’e konuşan kaynak, Katar’ın Avrupalı alıcılarla da ek anlaşmalar imzalamaya yakın olduğunu söyledi.

Sinopec olarak da bilinen China Petroleum & Chemical Corp. geçtiğimiz yıl Katar ile 27 yıllık benzer bir anlaşma imzalamıştı. Sinopec bu yılın başlarında Katar Genişleme Projesi’nden hisse almıştı.

Çin bu yıl dünyanın en büyük LNG ithalatçısı olma yolunda ilerlerken Shell daha önce yaptığı açıklamada ülkenin talebinin 2040 yılına dek ikiye katlanabileceğini kaydetmişti.

Öte yandan ülkenin kendi ticari bölgelerinde gerçekleştirdiği sondaj çalışmalarının denizaşırı arza olan bağımlılığı azaltabileceği belirtiliyor.

Kaynak: Bloomberg HT

tg-003.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.