Çin ile Tayland'dan ortak askeri tatbikat

Çin ile Tayland'dan ortak askeri tatbikat

Çin Pasifik'teki askeri hareketliliğini sürdürmeye devam ediyor.

Tayvan Adası çevresindeki askeri tatbikatı sonlandıran Çin, şimdi de askeri jet ve bombardıman uçaklarının katılımıyla Tayland ile ortak tatbikat yaptı.

Doğan Vuruşu adlı tatbikat Tayland'ın kuzeyindeki Laos sınırına yakın Udorn Hava Üssü'nde gerçekleştiridli.

Çin Savunma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada tatbikatın hava desteği, yer hedeflerini vurma ve küçük ve büyük ölçekte birlik sevkiyatını içerdiği belirtildi. Çin Hava Kuvvetleri'nin yer aldığı tatbikata Tayland savaş uçaklarının yanı sıra, her iki ülkeden hava nakil ve erken ihbar uçaklarının katıldığı bildirildi.

Çin'in Asya-Pasifik bölgesinde genişleyen askeri faaliyetleri Amerika Birleşik Devletleri ve bölgedeki müttefiklerini tedirgin ediyor. Çin ile Tayland arasındaki tatbikat, ABD'nin Endonezya, Avustralya, Japonya ve Singapur ile geçen hafta sona eren ortak tatbikatın ardından geldi. Bu yıl 19'uncusu düzenlenen tatbikatın, 2009'dan bu yana tekrar edilen Süper Garuda Kalkanı tatbikatlarının en büyüğü olduğu bildirildi.

"ABD Tayvan Boğazı'ndan standart geçişini yapacak"

ABD Başkanı Joe Biden'ın üst düzey danışmanlarından Kurt Campbell cuma günü yaptığı açıklamada ABD'nin Taipei yönetimini desteklemek için Tayvan ve Çin'i ayıran 160 kilometrelik boğaza uçak gemisi ve savaş uçağı göndermek de dahil kararlı adımlar atacağını belirtti.

Campbell "Seyrüsefer serbestisine olan uzun soluklu taahhüdümüzle uyumlu olarak, uluslararası hukukun izin verdiği her yerde uçmaya, yüzmeye ve askeri faaliyet yürütmeye devam edeceğiz" dedi ve bunun önümüzdeki haftalarda Tayvan Boğazı'nda standart hava ve deniz geçişini de kapsadığını vurguladı.

Tayvan: Çin savaş uçakları orta çizgiyi geçti

Öte yandan Tayvan Savunma Bakanlığı, adaya yakın askeri faaliyetlerini sürdüren13 Çin savaş uçağının Tayvan Boğazı'ndaki orta çizginin doğusuna geçtiği belirtildi.

Bakanlığın sosyal medyadan yaptığı açıklamanın devamında cumartesi günü 29 Çin uçağının ve altı savaş gemisinin de bölgede gözlendiği aktarıldı. Paylaşımda söz konusu sınır ihlallerinin Çin'in bölgedeki tatbikatını sona erdirdiğini açıklamasından üç gün sonraya denk geldiğine dikkat çekildi.

Çin ordusu ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi'nin Tayvan'ı ziyaretine tepki olarak başlattığı askeri tatbikatlarını tamamladığını, ancak düzenli devriyeye devam edeceğini açıklamış, ancak Tayvan Boğazı'nda eğitim, hazırlık ve devriyelere devam edeceğini bildirmesi Tayvan tarafından baskının sürdürüleceği şeklinde yorumlanmıştı.

Kaynak: Euronews

twtbanner-001.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.
1 Yorum