Çin İran'ın uranyum kararından memnun değil

Çin İran'ın uranyum kararından memnun değil

Çin Dışişleri Bakanlığı, Tahran’ın nükleer anlaşma kapsamında izin verilen sınırın üstünde uranyum zenginleştirmesini artırma kararından üzüntü duyduğunu dile getirdi.

Çin Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada Tahran’ın nükleer anlaşma kapsamında izin verilen sınırın üstünde uranyum zenginleştirmesini artırma kararından üzüntü duyulduğu belirtildi.

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Geng Shuang, günlük basın toplantısında ülkesinin söz konusu tarafları kontrollü olmaya çağırdığını aktardı. Açıklamasında, İran nükleer sorununun çözümünün diplomatik yollarla yapılması gerektiğini vurguladı.

İran’dan dün yapılan açıklamada, nükleer anlaşmada yeni bir ihlal söz konusu olduğu takdirde 2015 yılında dünya güçleriyle imzalanan anlaşmaya bağlılığın azaltılarak uranyum zenginleştirme seviyesinin yükselteceği ifade edildi. Yetkililer, daha önce yaptığı açıklamada enerji santralleri için yakıt üretiminin yüzde 5 oranına çıkarılacağını duyurmuştu.

İranlı üst düzey yetkililer, gerçekleştirdikleri basın toplantısında nükleer anlaşmanın tarafı olan diğer devletlerin kendilerini ABD yaptırımlarından korumak için harekete geçmediği sürece Tahran’ın taahhütlerini her 60 günde bir azaltmaya devam edeceğini belirtti. Ancak diplomasiye de kapıyı açık bıraktılar.

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo dün İran’ın uranyumu zenginleştirme kararına yanıt olarak yaptırımlarını artıracağını duyurdu.

facebanner.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.