Uranyum zenginleştirme seviyesini artıran İran: Sınırı aşacağız

Uranyum zenginleştirme seviyesini artıran İran: Sınırı aşacağız

İran, 2015 yılında imzalanan nükleer anlaşmada sınırlanan zenginleştirilmiş uranyum üretimine dair taahhütlerini azalttığını ve yüzde 3.67 sınırını aşıp uranyum zenginleştirme oranını yüzde 5’e çıkardıklarını açıkladı.

İran, 2015 yılında varılan nükleer anlaşmada belirlenen uranyum zenginleştirme limitini aşacağını açıkladı. Hükümet Sözcüsü Ali Rabiei, düzenlediği basın konferansında, "Bugün itibarıyle yüzde 3,67'lik limite bağlı kalmayacağız ve uranyum zenginleştirme (oranı) kendi ihtiyaçlarımıza göre artırılacak" dedi. İranlı yetkililer ABD'nin tek taraflı çekildiği anlaşmada imzası bulunan diğer devletlere tanınan 60 günlük süreyi hatırlatarak, gerekli girişimlerde bulunulmadığı takdirde İran'ın bir sonraki adımı atacağını belirtti. Diğer yandan anlaşmayı kurtarmaya yönelik diplomatik girişimlerde bulunulduğunun da sinyalleri verildi.

İran Dışişleri Bakanı Yardımcısı Abbas Arakçi, Batılı güçlerle müzakerelerin sürdüğünü ve bu ay içinde bakanlık düzeyinde müzakerelerin planlandığını belirtti. Arakçi ayrıca her 60 günde bir 2015 tarihli nükleer anlaşmaya olan taahhütlerini azaltacaklarını da vurguladı. Arakçi bununla birlikte diplomasinin hala bir seçenek olduğunu da belirtti.

İran’ın bu açıklaması anlaşmanın ikinci ihlali. Mayıs ayında da Tahran uranyum zenginleştirme üretimini arttıracağını belirtmişti. Bu oran reaktörler ve nükleer silahlar için yakıt olarak kullanılabilecek miktarda. İran halihazırda anlaşmanın izin verdiğinden daha fazla zenginleştirilmiş uranyum stoklamış durumda.

İran'ın nükleer anlaşmayı ihlal edeceği yönündeki açıklamasına Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'dan tepki geldi. Fransa Cumhurbaşkanlığı'ndan bir yetkili, Macron'un söz konusu açıklamayı kınadığını ve taraflar arasındaki diyaloğun devamı için belirlenen 15 Temmuz mühletini hatırlattığını belirtti. Sürenin aşılması halinde atılacak adımlara ilişkin ise ayrıntı verilmedi.

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, geçen hafta yaptığı açıklamada, "nükleer anlaşmada belirtilen vaatlerin yerine getirilmemesi halinde 7 Temmuz‘dan itibaren uranyum zenginleştirme sınırının yüzde 3,67 olmayacağını, ancak diğer ülkeler anlaşmaya uyarsa kısıtlamaları bir saat içinde yeniden yürürlüğe sokabileceklerini" söylemişti.

uygulamabanner.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.