Çin merkez bankasından Türkiye'ye 1 milyar dolar fon

Çin merkez bankasından Türkiye'ye 1 milyar dolar fon

Çin Merkez Bankası, haziran ayında Türkiye’ye 1 milyar dolar değerinde fon aktardı.

Çin Merkez Bankası, haziran ayında Türkiye’ye 1 milyar dolar değerinde fon aktardı.

Pekin'in şu ana kadarki en büyük 'destek paketi' olarak değerlendirilen meblağ, kritik 23 Haziran seçimleri sırasında Türkiye'nin kasasına girdi.

Aktarılan kaynak, Türkiye ile Çin merkez bankalarının 2012'de imzaladığı TL - Yuan Para Takas Anlaşması (swap) kapsamında Türkiye'ye aktarılan ilk yüksek miktardaki fon olma özelliği taşıyor.

Adının açıklanmasını istemeyen ancak konuyu yakından takip eden bir kişi, Bloomberg'e yaptığı açıklamada, söz konusu miktarın aktarımın gizli olduğunu dile getirdi.

Bir uzmanın Rusya ve Çin'le olduğu gibi yeni ortaklıklar kuran Türkiye'nin uluslararası ilişkilerini yeniden düzenleme çabasına yönelik görüşüne yer verilen haberde, bu durumun her ne kadar Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın başarısı olsa da söz konusu bağların Batı'daki geleneksel müttefikleriyle uyuşmadığı hatta Türkiye'nin daha fazla yalnızlaştırılma riskini de beraberinde getirdiğine işaret edildi. Aynı uzmana göre, 'Kısa vadeli finansman kaynakları, Türkiye'nin uzun vadeli ihtiyaçları için bir çare olamaz. Hiçbir şekilde Türkiye'nin ABD ve Batı ile uzun süredir devam eden ilişkilerinin yerini de almaz".

Habere göre nakit akışı, 23 Haziran seçimleri sırasında, yabancı yatırımcıların tam da ülkenin siyasi ve mali istikrarıyla ilgili endişeli olduğu bir anda gerçekleşti ve Türkiye'nin yabancı kaynak rezervlerini arttırdı.

Çin'den gelen paranın Batı ile eşi benzeri görülmemiş gerilimler yaşayan Ankara'nın yabancı yatırım kaynaklarını çeşitlendirme çabası içerisinde olduğunu gösterdiğine işaret ediliyor. Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, daha önce yaptığı açıklamada, Asya ekonomisinin gelecek vaat eden bir ortak olduğunu söylemişti.

Bundan 7 yıl önce, swap anlaşması imzalayan Ankara ile Pekin, her 3 yılda bir bu anlaşmayı yeniliyor.

Dönemin Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile dönemin Çin Devlet Başkan Yardımcısı Şi Cinping'in 2012'deki görüşmesi sırasında Türkiye Merkez Bankası (TCMB) ile Çin Merkez Bankası (PBC) arasında, Para Takas (Swap) Anlaşması imzalanmıştı.

instabanner.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.