Çin, Tayvan çevresindeki askeri varlığını artırıyor

Çin, Tayvan çevresindeki askeri varlığını artırıyor

Çin, Tayvan Devlet Başkanı Tsai Ing-wen'in Amerika Birleşik Devletleri Temsilciler Meclisi başkanıyla yaptığı görüşme sonrası başlattığı üç günlük askeri tatbikat kapsamında, Tayvan çevresine savaş uçakları ve savaş gemilerini gönderdi.

Tayvan Savunma Bakanlığından yapılan açıklamada, cumartesi günü Tayvan yakınlarında Çin'e ait 8 savaş gemisi ve 42 savaş uçağı tespit edildiği ve bunlardan 29'unun Tayvan Boğazı'nın orta hattını geçtiği bildirildi.

Tayvan ordusu ise füze savunma sistemlerinin aktif hale getirildiğini ve Çin savaş uçaklarını takip etmek üzere hava ve deniz devriyeleri başlatıldığını açıkladı.

Reuters, Çin'e ait bir amfibi çıkarma gemisinin cumartesi sabahı Tayvan tarafından kontrol edilen Matsu adalarının 50 km kuzeybatısında çok sayıda top atışı yaptığını bildirdi. 

Tayvan Devlet Başkanı Tsai Ing-wen perşembe günü Kaliforniya'da ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Kevin McCarthy ile bir araya gelmişti.

Çin bu ziyaret sonrası misilleme olarak, Tayvan çevresinde üç gün sürecek savaşa hazırlık tatbikatlarının başlatıldığını duyurdu.

Çin Halk Kurtuluş Ordusu, bu tatbikatların Çin'in toprak bütünlüğünü korumak için Tayvan'ın bağımsızlık yanlısı güçlerine karşı "ciddi bir uyarı" olarak yapılacağını açıkladı. 

Tatbikatların Tayvan'ın kuzey, güney ve doğusunda yapılacağı ifade edildi.

Tayvan Savunma Bakanlığından yapılan açıklamadaysa, Çin'in Tsai'nin ABD ziyaretini "bölgesel barış, istikrar ve güvenliğe ciddi zarar veren askeri tatbikatlar yapmak için bir bahane olarak kullandığı" belirtildi. 

Bakanlık, Tayvan ordusunun bu tatbikatlara "sakin, rasyonel ve ciddi bir tutumla karşılık vereceğini" söyledi. 

Çin, demokratik olarak yönetilen Tayvan'ı kendi toprağı olarak kabul ediyor ancak Tayvan hükümeti Çin'in bu iddiasına şiddetle karşı çıkıyor.

Kaynak: Euronews

tg-003.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.