İran ve Suudi Arabistan Çin'de el sıkıştı

İran ve Suudi Arabistan Çin'de el sıkıştı

İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan ve Suudi mevkidaşı Faysal bin Ferhan, Pekin'de yaptıkları görüşmede büyükelçiliklerin yeniden açılması konusunda anlaştı.

Çin'in ara buluculuğunda diplomatik ilişkilerini yeniden tesis etme kararı alan İran ve Suudi Arabistan dışışleri bakanları Pekin'de bir araya geldi.

İki ülkenin üst düzey diplomatları 7 yıllık 'kötü seyreden ilişkilerin' ardından perşembe günü Pekin'de ilk kez görüştü.

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Faysal bin Ferhan ve İranlı mevkidaşı Hüseyin Emir Abdullahiyan ikili ilişkileri ve iş birliğini genişletmeyi hedefleyen bir anlaşma imzaladı.

Bu kapsamda Suudi Arabistan ve İran, büyükelçilikler ve konsolosluklar olmak üzere diplomatik misyonları karşılıklı olarak yeniden açma kararı aldı.

İki ülke arasındaki uçuşların devam etmesi olasılığına dair çalışmaların yürütülemsi gerektiği bilgisi verilen anlaşmada ayrıca İran ve Suudi Arabistan vatandaşlarının vize işlemleri süreçlerini kolaylaştırma konusunda mutabık kalındı.

Riyad ve Tahran yakınlaşmasının Çin'in ara buluculuğunda gerçekleşmesi Pekin'in Orta Doğu'da büyük bir diplomatik kazanım elde ettiği yorumlarını da beraberinde getirdi.

Kaynak: Mepa News

tg-003.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.