"Çin Uygurların çocuklarını yetimhaneye yerleştiriyor"

"Çin Uygurların çocuklarını yetimhaneye yerleştiriyor"

Çin hükümetinin, toplama kamplarına aldığı Müslüman Uygur Türklerinin çocuklarını yetimhanelere yerleştirdiği öne sürüldü.

Sistematik insan hakları ihlalleri suçlamalarıyla gündeme gelen Çin'in, Uygur Özerk Bölgesi'nde Müslüman Uygur Türklerinin çocukları yetimhanelere gönderildiği iddia edildi.

Birleşmiş Milletler İnsan Hakları İzleme Örgütü’nün yayımladığı son rapora göre, Çin’de 1 milyondan fazla Uygur Türkü ve diğer Müslüman azınlık toplama kamplarında tutuluyor.

Hükümetin, kamplarda tutulanların çocuklarını evlerinden alarak ülke genelinde çok sayıdaki yetimhaneye gönderdiği ileri sürülüyor.

Çin: Toplama kampları bulunmuyor

Çin, yetimhanelerin yoksul çocuklar için faydalı olduğunu öne sürerken, çocukların ailelerinin tutulduğu toplama kamplarını ise inkar etti.

Çin ayrıca Uygur Türklerini sorumlu tuttuğu yüzlerce ölüm olayının yaşandığı bölgede radikalliği önlemek için de sert tedbirler uyguluyor. Bu önlemler Uygur Türklerinin etnik kimliklerini de yok ediyor.

Uygurlara göre bunun için sadece yetimhaneler kullanılmıyor. Hükümet, azınlık çocuklarının Mandarin dili yerine kendi dillerini kullanmaları halinde cezalandırıldıkları sözde “iki dilli” okullar inşa ediyor. Ve bu okullara Uygurların gitmesi mecburi kılınıyor.

Azınlık Uygur nüfusunun oldukça fazla olduğu Peyzawat’ta birçok yatılı okul bulunuyor. Dikenli tellerle çevrili olan okullarda, gözetleme kameraları ve araç bariyerleri mevcut. Okullardan birinde polis merkezinin yanı sıra kampüsü tepeden gören nöbetçi kulesi de var.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.