Çin uzay aracını Ay'ın görünmeyen yüzüne indiren ilk ülke oldu

Çin uzay aracını Ay'ın görünmeyen yüzüne indiren ilk ülke oldu

Uzay aracı, Ay’ın öteki yüzüne iniş yapan Çin Uzay Ajansı, açıklamasında 'ülkenin uzay araştırmaları için tarihi bir adım olduğunu' bildirdi.

Chang’e-4 uzay aracı Aralık ayında fırlatılmıştı ve bu gece sabaha karşı Ay’ın dünyadan görülemeyen tarafına iniş yaptı ve ilk görüntüleri dünyaya ulaştırdı.

Ayın görünmeyen yüzüne ilk iniş

Dünya ve Ay aynı anda ve yörüngede dönüş sağladıkları için Ay’ın bir tarafı dünyadan görülemiyor. Daha önce de Ay’ın öteki yüzü olarak bilinen kısma uzay araçları gözlem amacıyla gönderilmiş ancak hiçbiri bu yüze iniş yapmamıştı.

Çin Uzay Ajansı’nın internet sayfasından yapılan açıklamada uzay aracının Ay’ın dünyadan uzak yüzüne yapılan bu inişle bir sır perdesinin kaldırıldığı ve insanlığın Ay keşfinde yeni bir sayfa açtığı ifade edildi.

Uzay aracı Aralık ayında Ay’ın yörüngesine girdikten sonra hedeflenen nokta olan güney kutbuna yakın bir yere Von Karman Krateri’ne iniş sağladı.

Chang’e-4 uzay aracı Ay'ın arazi yapısı, yer şekilleri üzerinde incelemeler ve karanlık tarafta nötron radyasyon ve atom ölçümleri yapacak. Uzay aracı ayrıca barındırdığı pamuk, meyve sineği, patates ve maya gibi dünyadan getirdikleriyle yer çekiminin az olduğu ortamda bitki gelişimi konusunda deneyler yapacak.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.