Çin Wikipedia'yı tüm dillerde yasakladı

Çin Wikipedia'yı tüm dillerde yasakladı

Çin yönetiminin Wikipedia'yı tüm dillerde erişime engellediği bildirildi.

Kullanıcılara anonim iletişim imkanı sunan yazılım projesi Tor Project’in çevrimiçi sansürlerin izini süren yapısı OONI (Open Observatory of Network Interference), Çin hükumetinin Wikipedia'yı tüm dillerde engellediğini belirledi. 

Wikipedia’nın Çince versiyonu ülkede Kasım 2016 yılından beri sansürlü olmasına rağmen diğer dillerde siteye erişim mümkündü. Yeni düzenlemeyle birlikte Çin’de artık herhangi bir dilde Wikipedia’ya ulaşılamıyor. OONI’den alınan bilgilere göre, Çin Telekomu, bütün Wikipedia alan adlarını DNS Injection ve SNI filtreleri yoluyla engelledi.

​Çin, Wikipedia'yı neden yasakladığına dair herhangi bir açıklama yapmazken, hükûmetin 2017 yılından itibaren 300 bin makaleden oluşan kendi çevrimiçi ansiklopedisini yapmak için uğraştığı biliniyor. Çin, 2017'de 100’den fazla bilim alanından 20 binden fazla bilim insanı ve araştırma merkezi çalışanlarını kendi ansiklopedilerini kurmak için seferber etmişti. 

Wikipedia, 2017'nin Nisan ayından itibaren Türkiye'de de yasaklı durumda. Wikipedia'ya ayrıca, Rusya, Suudi Arabistan ve Venezuela gibi ülkelerde de erişim engeli var. 

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.