Çin yapımı silahlı İHA'lar Ortadoğu'da yaygınlaşıyor

Çin yapımı silahlı İHA'lar Ortadoğu'da yaygınlaşıyor

Kraliyet Birleşik Hizmetler Enstitüsü’nün yayınladığı raporda, Çin’de üretilen İHA'ların Ortadoğu’da kullanımının arttığı bildirildi.

Merkezi İngiltere’de bulunan Kraliyet Birleşik Hizmetler Enstitüsü’nün (RUSI) Pazartesi günü yayınladığı son raporda, Çin’de üretilen silahlı İHA’ların Ortadoğu’da kullanımının son birkaç yılda ciddi oranda arttığı belirtildi.

Rapora göre Ürdün, Irak, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri’nin dahil olduğu birçok ülke Çin’den ölümcül etki kapasitesi olan bu İHA’ları ithal ediyor. İsrail, İran ve Türkiye ise bu tarz araçları kendi ülkelerinde üretiyor.

Bölgedeki sıcak çatışmalarda kullanımı artan silahlı İHA’lar son birkaç yıldır daha ucuz bir maliyetle Çin’den alınıyor. Ortadoğu ülkelerinin silahlı İHA ihtiyacını artık ABD yerine çoğunlukla Çin’den karşıladığına yönelik işaretler geçen yıl da uluslararası basında gündeme gelmişti.

Diğer taraftan ‘Ortadoğu’da Silahlı İHA’lar: Bölgede Silahlanma ve Normlar’ başlıklı RUSI raporuna göre bölgede ABD’den İHA alma izni olmayan ülkeler de aynı şekilde son yıllarda Çin’e yöneldi. Buna istinaden, üretimi kendi ülkelerinde yapan İran, BAE ve Türkiye de İHA kullanımını arttırdı.

Raporu hazırlayan araştırmacılar bölgede silahlı İHA kullanımının artmaya devam edeceği görüşünde.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.