Çin'de düşen doğum oranları nedeniyle üçüncü çocuğa izin çıktı

Çin'de düşen doğum oranları nedeniyle üçüncü çocuğa izin çıktı

2016'da ikinci çocuğa sahip olmaya cezayı kaldıran Çin, aldığı yeni kararla düşen doğum oranları nedeniyle üçüncü çocuğu da serbest bıraktı.

Çin yönetimi vatandaşlarına üçüncü çocuk sahibi olmaya izin vererek konuyla ilgili cezai yaptırımları kaldırdı.

Böylece Çin'de 2016'da tek çocuk politikasının terk edilmesinin ardından iki çocuk politikası da terk edilmiş oldu.

Çin'in tek çocuk politikası

Çin nüfusunun 1982'de 1 milyarın üzerine çıkması üzerine hızlı nüfus artış hızının ekonomisine yük oluşturacağını düşünen Çin yönetimi 'tek çocuk politikası'na geçmişti.

Bu kapsamda tek çocuktan fazla çocuk sahibi olmak suç olarak ilan edilmiş, iki ve daha üzeri çocuk sahibi olan ailelere ceza verilmiş, bazen de aileler kürtaja zorlanmıştı.

Bu politikanın sonucu olarak Çin'de 2,65 olan doğurganlık oranı 2000 yılında 1,45'e gerilemişti.

2000'li yıllardan itibaren bu kez de Çin'de doğurganlığın çok düştüğü gerekçesiyle tek çocuk politikasının terk edilmesi gündemdeydi. Bu politika resmi olarak terk edilmeden de 2000'li yıllarda daha fazla çocuk sahibi olanlara cezalandırma yöntemleri fiilen büyük ölçüde ortadan kaldırılmıştı.

2013'te tek çocuk politikasını kaldıracağını açıklayan Çin yönetimi bunu 2016'da resmiyete döktü ve ikinci çocuk sahibi olanlara yönelik cezai yaptırımları kaldırıldı.

Han Çinlilerine dördüncü çocuk cezası yok, Uygur Türklerine var

Son kararla ise üçüncü çocuk sahibi olmanın da cezai yaptırımı kaldırılmış oldu. Dört çocuk sahibi olmanın cezası olsa da Han Çinlileri bu cezalardan muaf tutulabiliyor. Dört çocuğu olan Uygur Türkleri gibi azınlıklar ise cezalandırılıyor.

Çin'de doğurganlık oranı

2020'de Çin'de doğurganlık oranının 1,30'a, doğan çocuk sayısının da 12 milyona gerilediği açıklandı.

2020'de aynı zamanda ölen sayısı 10 milyonu aştı. 1,411 milyar olan Çin nüfusunun uzak olmayan bir gelecekte 1,5 milyarı bulamadan azalışa geçmesine kesin olarak bakılıyor.

Son kararın doğurganlık oranlarını artırması ise beklenmiyor. Çin'de kültürün tek çocuk sahibi olma yönünde değiştiği, daha fazla çocuğa izin verilmesinin doğurganlığı artıramayacağı, doğumlara teşvik verilmesi durumunda bu tablonun bir miktar değişebileceği belirtiliyor.

twtbanner-001.jpg

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.