Çin'de "sıfır koronavirüs" protestoları yayılıyor

Çin'de "sıfır koronavirüs" protestoları yayılıyor

Çin'in 'sıfır kovid' politikalarına karşı ülkenin önde gelen şehirlerinde yönetim karşıtı protestolar meydana geldi.

Çin'in "sıfır kovid" politikası kapsamında ülke genelinde son zamanlarda uyguladığı koronavirüs kısıtlamalarına ilk olarak protestolarla Doğu Türkistan'da yanıt verilmesinin ardından çeşitli eyaletlerde de Xi Jinping yönetimi karşıtı eylemler gözlemlendi.

Ülkede son dönemde koronavirüs vakalarının rekor kırmakta olduğu belirtiliyordu.

Xi yönetiminin vakaların artmasıyla birlikte kısıtlamalar çerçevesinde baskılarını artırması da halkın sokağa dökülmesiyle sonuçlandı.

Ülkede bazı bölgelerde küçük çaplı görülen gösterilerin yakın zamanda hem büyümesi hem de Pekin ve Şangay gibi kentlere yayılması sonucunda halk, protestolarda Çin Komünist Partisi lideri ve Devlet Başkanı Xi karşıtı sloganlar attı.

Bazı eylemcilerin polisle karşı karşıya gelmesi dikkat çekti. İddialara göre güvenlik güçleri, birden çok protestocuyu gözaltına aldı.

Protestoların büyük kentlere sıçramasının nedenlerinden birinin de Doğu Türkistan'da meydana gelen yangında onlarca Uygur Türkü'nün ölmesi olarak gösteriliyor.

Urumçi bölgesinde gerçekleşen yangında, itfaiyenin saatler sonra olay yerine ulaşması, Çin yönetiminin bir ihmalkarlığı olarak yorumlanmıştı.

Daha sonra Urumçi'de halk, sokaklara dökülmüş ve gelişen olayları protesto etmişti.

Çin'in 'sıfır kovid' politikası gereği, bir vakanın tespit edilmesi durumunda vakanın çıktığı bölgenin karantina altına alındığı biliniyor.

280.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.