Çin'den Batı'ya: İran'a yönelik yaptırımları kaldırın

Çin'den Batı'ya: İran'a yönelik yaptırımları kaldırın

Çin Devlet Başkanı Xi Jinping ile İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi, Batı’ya İran’a yönelik yaptırımların kaldırılması çağrısında bulundu.

İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi, Çin'e 3 günlük bir ziyaret gerçekleştirdi.

Amerika'nın Sesi'nin haberine göre, 3 günlük ziyaretin sonunda Çin Devlet Başkanı Xi Jinping ile Reisi ortak basın açıklaması düzenledi.

Çin Devlet Başkanı Xi, Reisi’nin ziyaret davetini kabul ettiğini ve uygun bir zamanda İran'a gideceğini belirtti.

Liderler, “Kapsamlı Ortak Eylem Planı” olarak bilinen ve İran'ın ekonomik yaptırımların hafifletilmesi karşılığında ABD dahil birçok ülkeyle nükleer programını kısıtlamayı kabul ettiği 2015 tarihli İran nükleer anlaşmasının uygulanması çağrısında da bulundu.

Ancak 2018'de dönemin ABD Başkanı Donald Trump, ABD'yi anlaşmadan çekmiş ve İran'a yönelik ABD yaptırımlarının yeniden uygulamaya koymuştu. Başkan Joe Biden 2021'de İran'ın nükleer programla ilgili taahhütlerine tekrar bağlı kalması halinde ABD'nin anlaşmaya geri döneceğini söylemişti ancak görüşmeler durmuştu.

Xi'den İran'ın çıkarlarının korunmasına yönelik tam destek

Xi ve Reisi, "Tam ve etkili uygulamayı teşvik etmek için ilgili tüm yaptırımlar tamamen kaldırılmalıdır" açıklamasında bulundular.

Çin Devlet Başkanı Xi, Reisi'ye ülkesinin anlaşmanın uygulanmasına yönelik müzakerelerin yeniden başlatılmasına yönelik görüşmelere "yapıcı bir şekilde katılacağını" söylerken, İran'ın hak ve çıkarlarını korumasına yönelik desteğini ifade etti.

Liderler tarafından yapılan açıklamada, "Çin, dış güçlerin İran'ın içişlerine karışmasına ve İran'ın güvenlik ve istikrarını baltalamasına kesinlikle karşıdır" denildi.

İki lider ayrıca ülkeleri arasında e-ticaret ve tarım gibi konularda işbirliği yapılacağı mesajları da verdi.

tg-003.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.
1 Yorum