Çin'in Uygurlara yönelik 'zorunlu kısırlaştırma' planına BM'den kınama

Çin'in Uygurlara yönelik 'zorunlu kısırlaştırma' planına BM'den kınama

Birleşmiş Milletler Çin'e Müslüman Uygurlara yönelik zorunlu aile planlamasını derhal durdurma çağrısında bulundu.

Birleşmiş Milletler (BM), Pekin'i radikal bir doğum kontrol politikası izlemekle suçlayan bir araştırma raporu yayınlayarak; Çin'i Müslüman Uygurlara yaptığı baskıcı kampanyanın bir parçası olan zorunlu aile planlamasını (zorunlu kısırlaştırmayı) derhal durdurmaya" çağırdı.

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo tarafından yapılan yazılı açıklamada, Çin Komünist Partisi’nin (ÇKP) Uygurlara zorla kısırlaştırma, kürtaj, aile planlaması ve doğum kontrol politikasını dayattığı bildirildi.

Açıklamada, "ÇKP'nin bu korkunç uygulamaları derhal durdurmasını istiyoruz ve tüm ülkeleri bu insanlık dışı ihlallerin sona ermesi talebinde Birleşmiş Milletler’e katılmaya çağırıyoruz" dedi.

Pompeo, "Alman araştırmacı Adrian Zens tarafından yayınlanan bilgilerin şok edici olduğunu ve maalesef ÇKP'nin on yıllardır devam eden ve insan hayatı ile onurunu hiçe sayan uygulamalarına benzerlik teşkil ettiğini" belirtti.

Birleşmiş Milletler, diğer Batılı ülkeler ve insan hakları örgütleri Çin'i siyasal rehabilitasyon kamplarında en az bir milyon Müslüman tutmakla suçladı.

Çinli yetkililer, bu merkezlerin aşırılıkla mücadele etmeyi amaçlayan rehabilitasyon merkezleri olduğunu iddia ediyorlar.

tg-003.jpg

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.