'Uygur akademisyen Doğu Türkistan'da Türkçe öğrettiği için öldürüldü'

'Uygur akademisyen Doğu Türkistan'da Türkçe öğrettiği için öldürüldü'

Türkiye’de eğitim gören Uygur Türkü Ekrem Mehmet’in, Çin’in toplama kampında işkence sonucu öldüğü öne sürüldü.

Türkiye’de eğitim gören ve öğrencilerine Türkçe öğrettiği aktarılan Uygur Türkü Ekrem Mehmet’in, Çin’in toplama kamplarında gördüğü işkencelerin ardından hayatını kaybettiği bildirildi.

Uygur Haber’in aktardığına göre, Ankara Üniversitesi’nde yüksek lisans yapan Doğu Türkistanlı Ekrem Mehmet, mezun olduktan sonra Doğu Türkistan'a döndü.

Urumçi’deki Maarif Üniversitesi’nde öğretim üyesi olarak görev yapan Mehmet’ten uzun süredir haber alınamazken, 'Türkiye’de eğitim aldığı ve öğrencilerine Türkçe öğrettiği' gerekçesiyle toplama kampına götürüldüğü ve işkence sonucu yaşamını yitirdiği ifade edildi.

'Terörle ilişkisi olan devletler listesi'

Aralık 2017 tarihinde Doğu Türkistan’da Çin yönetimi tarafından resmi ilan çıkarılarak Türkiye başta olmak üzere, Afganistan, Kazakistan, Azerbaycan, Pakistan gibi 26 devlet "terörle ilişkisi olan devletler" listesine eklenmişti.

Bu kapsamda yabancı ülkelerden Urumçi’ye gelen Uygur, Kazak ve diğer Müslümanları kayıt altına almasının yanı sıra hangi ülkelere gittiği, neler yaptığı özellikle de terörle ilişkilendirilen 26 devlete gidip gitmediği hususunda denetimi artırarak Türkiye ve Mısır'dan dönen Uygur Türkü öğrencileri toplama kampı veya hapse mahkum etmişti.

tg-003.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.