"Komünist Parti rejimi, ailesi kamplarda tutulan Uygur çocuklarını Çinlileştiriyor"

"Komünist Parti rejimi, ailesi kamplarda tutulan Uygur çocuklarını Çinlileştiriyor"

Çin hükümetinin Doğu Türkistan’daki yatılı anaokulu eğitim planı kapsamında, yüz binlerce Uygur yetimin 'ulusal kimliklerinden ve dini kimliklerinden çıkarmaya çalıştığı öne sürüldü.

Çin hükümetinin Doğu Türkistan’daki yatılı anaokulu eğitim planı kapsamında, yüz binlerce Uygur yetimin 'ulusal kimliklerinden ve dini kimliklerinden çıkarmaya çalıştığı öne sürüldü.

Çin’in Doğu Türkistan bölgesindeki resmi haber sitesi olan Tianshan.net'in 24 Haziran'da aktardığı habere göre, Çin hükümeti Doğu Türkistan’da 2035 yılına kadar 'eğitimi ulusallaştırma hizmetini' hızlandırma planını açıkladı.

Türkistan Press'in aktardığı habere göre, 2035 yılına kadar uygulanacağı belirtilen planda, 2019 yılı sonunda Doğu Türkistan’daki okul öncesi yatılı eğitim için toplam kayıt oranının yüzde 51 oranında arttığı, bu sorunun merkezi yönetimin desteği ile çocukların anaokul eğitimi için kalıcı olarak Çin illerinden 140 binden fazla Çinli öğretmenin işe alınmasıyla çözüme kavuştuğu ileri sürülüyor.

Analistler Çin hükümetinin Doğu Türkistan’daki yatılı anaokulu eğitim planı kapsamında ebeveynleri toplama kamplarında tutulan yüz binlerce Uygur yetimin Çinli eğitimine tabi tutularak "ulusal kimliklerinden ve dini kimliklerinden çıkartılarak tek Çin ulusu anlayışının empoze edilmekte" olduğunu savunuyor.

Çin'in bölgede uzun yıllardır sistematik bir asimilasyon politikası uyguladığı biliniyor.

instabanner.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.