"Doğu Türkistan'daki yatılı okullarda Uygur çocuklara Çin kültürü dayatılıyor"

"Doğu Türkistan'daki yatılı okullarda Uygur çocuklara Çin kültürü dayatılıyor"

Çin yönetiminin Doğu Türkistan’daki yatılı okullarda Uygur çocukları 'dini ve ulusal kimliklerinden çıkarmaya çalıştığı' ortaya çıktı.

Çin'de dini özgürlük ve insan hakları üzerine çalışmalar yürüten Bitter Winter isimli derginin internet sitesi, Çin yönetimi tarafından Doğu Türkistan'a tayin edilen bazı Çinli öğretmenlerle yapılan röportajı kamuoyuyla paylaştı.

Röportajda yer alan bilgilere göre 2018'den beri Doğu Türkistan’daki bir ilkokulda çalışan Çinli öğretmen, Uygur eğitimcilerin Çinli öğretmenlerin okula gelmesiyle işine son verildiğini söyledi.

TurkistanPress'in aktardığı bilgilere göre, röportaja katılan Çinli bir öğretmen, çoğu Uygur çocukların aileleri ile konuşurken anadillerini akıcı bir şekilde konuşmakta zorlandığını, anaokullarında yatılı kalınması zorunluluğu bulunduğunu ve Çin kültürünün dayatılması nedeniyle çocukların geri dönüşü olmayan bir etki altına alındığını belirtti.

Doğu Türkistan'da görev verilen Çinli eğitmenlerin, çocukları eğitme değil, büyüdüklerinde hükümete karşı çıkmayacak birey yetiştirme misyonuna sahip olduğunu dile getiren öğretmen, "Her gün beyinleri yıkanıyor ve Şi Jinping ideolojisi ile Komünist Parti öğretileri ezberletiliyor" ifadelerini kullandı.

Çinli öğretmen, yatılı okullardaki bazı çocukların ebeveynlerinin toplama kamplarında olduğunu ve bazılarının orada öldüğünü aktarırken, 'az sayıda kişinin kamplardan serbest bırakıldığını ancak "işe yerleştirme" adı altında fabrikalarda çalışmaya zorlandığını' anlattı.

Ayrıca, kızının Doğu Türkistan’daki bir ilkokulda öğretmenlik yaptığını ve üç yıllık görev süresi yakında sona ereceğini, fakat yetkililerin kızının geri dönmesine izin vermeyeceğinden endişelendiğini söyleyen bir Çinli, kızının kimliğinin ve parti üyelik kartının yetkililerin elinde olduğunu vurgulayarak gelmek istese bile hükümet izin vermeden gelemeyeceğini söyledi.

haber-altliklari-001.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.