Çinliler boynuzlarının peşinde: Afrika'daki gergedan nesli hızla tükeniyor

Çinliler boynuzlarının peşinde: Afrika'daki gergedan nesli hızla tükeniyor

Afrika'da nesli tükenme tehlikesi altında olan siyah gergedanların sayısı artmaya devam ediyor.

Uluslararası Doğayı Koruma Birliği'nin (IUCN) raporunda göre 2012-2018 yılları arasında her yıl yüzde 2,5 civarında bir nüfus artışı ile siyah gergedan sayısı 4 bin 845'ten 5 bin 630'a çıktı.

Raporda, bir alt tür olan Güney-batı siyah gergedanın, kaydettiği nüfus artışı sayesinde "savunmasız" türlerden "neredeyse tehdit altındaki türler" olarak sınıflandırıldı. Ancak bu hayvanı türü halen kritik bir seviyede.

Ancak Doğu ve Güneydoğu kara gergedan'ın türü hala "kritik tehlike altında" olduğu belirtildi.

Sahra Altı Afrika’da yaşayan siyah gergedanların nüfusu, 1960-1995 yıllarında 2 bin 500’lerin altına düştü. Afrika’da uygulanan sıkı koruma çalışmaları sayesinde siyah gergedan sayısı artarak 5 binlere ulaştı.

Sayılarındaki artışa rağmen siyah gergedanlar, nesli tükenme tehlikesi altında olan hayvanlar arasında yer alıyor.

Son erkek 'kuzey beyaz gergedanı' öldü

2018'de dünyanın son erkek kuzey beyaz gergedanı yaşlılık kaynaklı hastalıklar nedeniyle yaşamını yitirmişti. Böylece teorik olarak "kuzey beyaz gergedanlarının" soyları tükenmiş oldu.

Fakat uluslararası bir ekip şu anda hayatta kalan son iki dişiden alınan yumurtalar ile erkeklerden öncede çıkarılan donmuş spermleri kullanarak yeni embriyolar oluşturmak için çalışıyor.

Kaçak avcılık en büyük tehlike

Gergedanlar için en büyük tehlike hala kaçak avcılık. Özel alanlarda korunan hayvanlar yine de avcıların hedefinde. 2015'te toplam bin 349 gergedan insanlar tarafından öldürülürken, 2018'ta koruma programları sayesinde bu sayı 892'ye düştü.

Kaçak avcılar Asya'da değerli olan gergedan boynuzu için hayvanları öldürüyor. Çünkü Çin ve Vietnam gibi ülkelerde öğütülmüş gergedan boynuzunun ilaç etkisi gösterdiğine ve kanser gibi hastalıkları tedavi ettiğine inanılıyor. Gergedan boynuzunun kilosu 65 bin dolara satılıyor.

Aynı zamanda insan aktivitesi genel olarak gergedanların doğal yaşam alanlarını küçülerek zaten nesli tükenen havyaların yaşamını riske ediyor.

haber-altliklari-001.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.