Çocuklarını okula göndermeyen ailenin 5 çocuğu zorla devlet yurduna yerleştirildi

Çocuklarını okula göndermeyen ailenin 5 çocuğu zorla devlet yurduna yerleştirildi

Hatay’ın Erzin ilçesinde çocuklarını okula göndermeyen ailenin 5 çocuğunun zorla devlet yurduna yerleştirildiği bildirildi.

Hatay’ın Erzin ilçesinde yaşayan Ali Algül, çocuklarının Milli Eğitim Bakanlığına bağlı okula gitmek yerine İslami eğitim almak istemesi üzerine onları okula kaydettirmemesi üzerine devlet tarafından çocuklarına el konuldu.

Haksöz'ün haberine göre, Hatay’ın Erzin ilçesinde yaşayan Ali Algül, çocuklarının Milli Eğitim Bakanlığına bağlı okula gitmek yerine İslami eğitim almak istemesi üzerine onları okula kaydettirmediğini belirtti.

Devlet makamları, Ali Algül’ün beş çocuğunu elinden alarak yurda yerleştirdi.

Hatay bölge yetkili organlarına başvuruda bulunan Ali Algül çocuklarının haksız yere elinden alınmasına itiraz etse de bir sonuç elde edemedi.

Dünyada çocuklarını okullara göndermeyip evde eğitim vermek bir çok ülkede bir hak görülüyor. Ev Okulu Derneği’nin internet sitesinde konuyla ilgili paylaşılan bilgiler şu şekilde:

Norveç:

Norveç’de ev okulu yapmak serbest. Norveç'te de okul zorunluluğu değil ders zorunluluğu vardır. Yani dersi nerede aldığınıza karışamazlar ve bunun için de başvuru yapmak ya da devlete resmi bir yazı ile bildirmek zorunda değilsiniz. Sadece evde ders alacağınıza dair bir mektup yazmanız yeterli neden böyle bir yolu seçtiğinizi bile belirtmek zorunda değilsiniz. Ailenin pedagojik eğitim alması şart değil eğer dersler çocuk için iyi gidiyor ve çocuk bunu istiyorsa problem olmuyor. Evde eğitim alan çocukların hepsi ileriki yıllarda okula dönmek istediklerinde seviyelerinin ölçülüp okula kabul edilme hakları var.

Norveç’teki eğitim bakanı Krıstın Clement hiçbir hükümet ya da yasanın aileleri alternatif eğitim, ev okulu gibi haklarını elinden alamaz, bu insan haklarına aykırı.’ Demiş.

Günümüzde Norveç’te yaklaşık 200 ev okullu aile var.

Avusturya

Avusturya’da da Ev okulu yapmak Legaldir ve her sene çocuklar sınava alınarak test edilir. Okul zorunluluğu değil ders zorunluluğu vardır. Çocuğun okulda verilen derslerle eşdeğerde ders alması gerekir.

Avusturya’da da yaklaşık 1000 aile ev okulludur.

Danimarka

Danimarka’da okul zorunluluğu 7 yaşında baslar. Aile çocuğunun eğitimini okulda mı yoksa evde mi alacağı konusunda karar verebilir.

Danimarka’daki yaklaşık ev okullu aile sayısı 200’dür

İngiltere

İngiltere’de de okul zorunluluğu 5-16 yas arası. Ev Okuluna izin veriliyor. Aileler okul cağına gelmiş çocuklarını ya okulda ya da eşdeğer bir eğitim şekliyle evde de verebilirler. Eğer evde eğitim ise yaramıyor çocuğu kötü etkiliyor ise ilgili resmi birimler bilgilendirilmelidir.

İngiltere’deki ev okullu aile sayısı yaklaşık 100.000 ile 160.000 arası

Fransa

Fransa’da 6.16 yas arası okul zorunluluğu var. Evde ders alan ev okulu uygulayan aileler devlet tarafından düzenli olarak ziyaret edilip çocuğun sağlığı ve eğitimde edindiği ilerleme kontrol ediliyor. Eğer çocuk devletin tanıdığı bir uzaktan eğitim sistemine kayıtlı ise bu kontroller yapılmıyor.

Fransa’da da yaklaşık 20.000 çocuk ev okullu.

İrlanda

İrlanda da okul zorunluluğu 6-16 yaşlarındadır. Ev okulu sistemi yasal olarak İrlanda anayasası ile garanti edilmiştir.

İrlanda da yaklaşık 300 ile 400 Aile Ev okullu.

İsviçre

İsviçre’de okul zorunluluğu 7- 16 yaş arasındadır. Ev okulunun yasal durumu kantondan kantona değişiklik gösterir (İsviçre’de her kanton kendi yasasını yaptığı için) Ev okulu bir çok durumda legaldir.

Benim kişisel deneyimim: Basel kantonunda ev okulu yapmak mümkün ama ya öğretmen bir Anne ya da gezici bir aileyseniz Kanton sızın durumunuza göre karar veriyor. Ayrıca gecen sene yürürlüğe giren yasa ile yabancı kökenli aileler çocuklarını dil öğrenmeleri için 3 yaşından sonra oyun grubuna göndermek zorundalar. Diğer kantonlar için de teker teker soruşturmak gerekir. Yukarda verdiğim ev okullu ailelerin olduğu linklerden sonuncusu İsviçre’den bir aileye ait.

İsviçre’de yaklaşık 100 aile ev okullu

Polonya

Polonya’da okul zorunluluğu 7-18 yas arasıdır. Polonya yasaları ailelerin çocuklarının gideceği okulu seçme ya da evde ders alma alternatiflerini uygulayabilmelerini garanti eder.

Polonya’da yaklaşık 40 aile Ev Okullu

Hollanda

Hollanda’da okul zorunluluğu 5.16 yas arası. Hollanda’da ev okulu sistemi yasal olarak tanınmıyor. Ancak bir çok durumda dini nedenlerden dolayı zorunlu eğitimden muaf olmak mümkün.

Hollanda’da yaklaşık 100 aile ev okullu.

Macaristan

Macaristan'da okul zorunluluğu 6-16 yaslarındadır. Aileler yılda 2 defa sınava girmek ve genel devlet eğitim sistemini takıp ettikten sonra evde ders aldırmalarına izin veriliyor. Macaristan'da günümüzde çok az ev okullu var.

Belçika

Belçika’da okul zorunluluğu 6 yasında başlıyor. Belçika’da çocuklar 6 yasından itibaren eğitim görmek zorundalar ama bunun okulda mı evde mı olacağı önemli değil. Bu anlamda ev okuluna izin veriliyor. Sadece aileler ev okulu yapacaklarını eğitim birimlerine bildirmeleri gerekiyor.

 İtalya

İtalya’da ev okulu yapmak legaldir.

Yunanistan

Yunanistan'da ev okulu pek tanınan bir sistem değildir, evde eğitimle ilgili herhangi bir şey yasalarında belirtilmemiştir. Özel durumlarda evde ders almak mümkündür.

Portekiz

Çok yaygınlaşmadığı surece legaldir. Yine düzenli aralıklarla sınava girmek gerekir.

İspanya

İspanya'da ev okulu legaldir ve yasayla ailelerin bu hakkı korunur.

ABD

Amerika'da evde eğitim yasal. 2007 yılı rakamlarına göre, öğrencilerin yüzde 2,9'u evde eğitim alıyor ve bu sayı giderek artıyor.

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.