Danimarkalı Bakan: IŞİD'lileri geri almaktansa ölmeleri daha iyi olurdu

Danimarkalı Bakan: IŞİD'lileri geri almaktansa ölmeleri daha iyi olurdu

Danimarka Adalet Bakanı, Danimarka uyruklu IŞİD güçlerinin yargılanmak üzere ülkeye dönmelerine ilişkin 'dönmelerindense ölmüş olmalarını dilerdim' ifadelerini kullandı.

Suriye'De YPG'nin elindeki binlerce yabancı uyruklu IŞİD mensubunun yargılanmak üzere ülkelerine geri gönderilmeleri üzerine tartışmalar sürerken, Danimarka Adalet Bakanı'ndan muhalefetin tepkisine yol açan bir açıklama geldi.

Bakan Pape Poulsen, "Cihatçıların şimdi geri dönmelerindense Suriye'de savaşta ölmüş olmaları daha iyi olurdu" ifadelerini kullandı. Muhafazakar bakan, yine de hükümetin IŞİD'lileri geri almaya hazır olduğunu ifade etti. Poulsen, "Burada cezaevlerinde tutulmaları ellerini kollarını sallayarak dolaşmalarından iyidir" diye konuştu.

Danimarkalı bakanın açıklamalarına muhalefetten tepki geldi. Sosyal Demokrat Parti sözcüsü, bakanın ifadelerine ilişkin "Bunlar ağzıma almayacağım sözler" dedi.

Danimarka gizli servisi, 2012 yılından bu yana ülkeden yaklaşık 150 kişinin Suriye ve Irak'a gittiğini açıklamıştı. Her üç savaşçıdan birinin ülkeye geri döndüğü belirtiliyor. Eski savaşçılara karşı vatandaşlıktan çıkarılma da dahil olma üzere yargı süreci işliyor.

Şu anda Suriye'de yaklaşık 40 Danimarka uyruklu IŞİD'linin bulunduğu, bunlardan 10'unun tutuklu olduğu bilgisi verildi.

YPG uluslararası mahkeme talep etmişti

Suriye'nin kuzeyindeki Kürtler tarafından esir alınan yabancı uyruklu IŞİD'lilerin akıbetine ilişkin aylardır süren tartışmalar ise henüz sonuca ulaştırılabilmiş değil.

YPG tarafından Pazartesi yapılan açıklamada, IŞİD'lilerin ülkenin kuzeyinde ve doğusunda kurulacak özel uluslararası mahkeme tarafından yargılanması talep edilmişti.

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.