Avrupa ülkeleri kendi vatandaşları olan IŞİD mensuplarını ve ailelerini geri almıyor

Avrupa ülkeleri kendi vatandaşları olan IŞİD mensuplarını ve ailelerini geri almıyor

ABD Başkanı Trump'ın çağrısı sonrası Avrupa ülkelerinden IŞİD mensuplarını ve aileleri geri almayı reddeden açıklamalar yapıldı.

ABD Başkanı Trump'ın çağrısı sonrası Avrupa ülkelerinden IŞİD mensuplarını ve aileleri geri almayı reddeden açıklamalar yapıldı.

Donald Trump, Avrupa ülkelerine yakaladıkları IŞİD mensuplarını teslim alıp yargılamaları için çağrıda bulunarak aksi halde yakalanan kişileri serbest bırakmak zorunda kalacaklarını söylemişti.

Avrupalı yetkililer ise Trump'ın söz konusu çağrısını reddederek, vatandaşları olan IŞİD mensuplarını geri almayacaklarını belirten açıklamalarda bulundu.

İngiltere

Başbakan Theresa May'in sözcüsü tarafından yapılan açıklamada, IŞİD mensuplarının yakalandıkları yerlerde yargılanmalarının gerektiği ifade edildi. Sözcü "Yabancı savaşçılar, hukuki süreçle uyum içerisinde, en uygun yetki sınırı içerisinde adalete teslim edilmeli. Bu suçların işlendiği bölgelerde yapılmalı." ifadesini kullandı.

Almanya

Dışişleri Bakanı Heiko Mass ARD televizyonuna yaptığı açıklamada, yabancı savaşçıların geri iadesinin ve olası hukuki takibatın aşırı şekilde zor olacağını belirtti.

Almanya İçişleri Bakanı Horst Seehofer de, Süddeutsche Zeitung gazetesine verdiği demeçte "IŞİD zanlılarının kimliklerinin kuşku götürmeyecek şekilde belirlenmiş olmasının ve güvenlik riski oluşturmayacaklarının kesinleşmesi" gerektiğini belirtti.

Fransa

Adalet Bakanı Nicole Belloubet, France 2 televizyonuna konuşarak, mevcut politikalarının devam edeceğini, yabancı savaşçılara fert fert bakacaklarını ifade etti.

Fransa, halen IŞİD mensuplarını ve ailelerini ülkeye almayı reddediyor. Dışişleri bakanı Jean-Yves Le Drian bu kişileri Fransız milletinin düşmanları olarak nitelemişti.

Belçika

Belçika da Fransa gibi, IŞİD bağlantılı kişilere fert fert bakılması görüşünde. Belçika Dışişleri Bakanı Didier Reynders, 10 yaşının altındaki çocukları mümkün olduğunda kabul edebileceklerini, diğer kişilere ise fert bazında bakacaklarını dile getirdi.

Avrupa Birliği

Avrupa Birliği Dışişleri ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini, birliğin bu konuya resmi olarak müdahil olmayacağının sinyalini verdi. Mogherini, konunun ulusal yönetimlerin bir meselesi olduğunu belirtti.

Suriye'de de IŞİD'in elindeki son bölgeler YPG tarafından ele geçirilmek üzereyken, bölgede sayısı binlerle ifade edilen yabancı savaşçının ve ailelerin olduğu belirtiliyor.

Kaynak: Mepa News

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.