Danıştay Savcısı: İstanbul Sözleşmesi Cumhurbaşkanı kararıyla feshedilemez

Danıştay Savcısı: İstanbul Sözleşmesi Cumhurbaşkanı kararıyla feshedilemez

Türkiye'nin İstanbul Sözleşmesi'nden çekilme kararına karşı açılan 10 dava bugün Danıştay'da görüldü.

Türkiye'nin İstanbul Sözleşmesi'nden çekilme kararına karşı açılan 10 dava bugün Danıştay'da görüldü. Savcının fesih kararının iptalini talep etmesinden ardından duruşma sona erdi. Kararın daha sonra tebliğ edileceği açıklandı.

Savcı Aytaç Kurt'un mütalaasında TBMM'nin onayına bağlı bir uluslararası sözleşmenin kaldırılmasının da, yine TBMM'nin tasarrufuyla mümkün olabileceği belirtildi.

Mütalaada ayrıca Cumhurbaşkanı kararıyla feshedilen sözleşmenin onayına ilişkin kanunun TBMM tarafından yürürlükten kaldırılmamış olması ve Cumhurbaşkanı kararı alınmadan önce, sözleşmenin sona erdirilmesine dair TBMM'den yeni bir kanun çıkartılmamış olması nedeniyle, yetkide ve usulde parallelik ilkesi uyarınca hukuka uygun olmadığı görüşüne yer verildi.

Bu arada duruşma öncesinde salona girmek isteyen kadınlara polis müdahale etti.

Duruşmada mahkeme heyeti, ilk duruşmada 10 dosyanın ele alınacağını ve her davacı için 3 kişiye söz hakkı verildiğini açıkladı.

Türkiye, 2011'de sözleşmeyi ilk imzalayan ülke olarak tarihe geçti, ardından 20 Mart 2021'de Cumhurbaşkanlığı kararı ile anlaşmadan çekildiğini açıkladı.

Kaynak: BBC Türkçe

 

katki.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.