DEVA Partisi: Gerçek işsizlik oranı yüzde 13,4 değil, yüzde 31

DEVA Partisi: Gerçek işsizlik oranı yüzde 13,4 değil, yüzde 31

DEVA Partisi Ekonomi ve Finans Politikaları Başkanı İbrahim Çanakcı 'gerçek işsizlik oranının yüzde 31 olduğunu' söyledi.

TÜİK tarafından açıklanan 2020 yılı Temmuz ayı işsizlik verilerini değerlendiren DEVA Partisi Ekonomi ve Finans Politikaları Başkanı İbrahim Çanakcı, “‘TÜİK yüzde 13,4 dese de, gerçek işsizlik oranı yüzde 31’dir” dedi.

Çanakcı şunları söyledi:

"Temmuz dönemi itibariyle çalışmaya hazır durumda olmasına rağmen iş aramaktan vazgeçen 4 milyon 201 bin kişi, TÜİK tarafından yayımlanan göstergelerde işsiz olarak sayılmamaktadır. Bu kişileri ve mevsimlik işçileri mevcut işsiz sayısına ekleyerek hesaplanan geniş tanımlı işsiz sayısı 8 milyon 518 bin kişi, 'Geniş Tanımlı İşsizlik Oranı' ise yüzde 23,8’dir. Üstelik istihdam içinde gözüken ancak işbaşında olmayanlar eklendiğinde ülkemizdeki geniş işsiz ve atıl işgücü sayısı 11 milyon 92 bin kişiye, oranı ise yüzde 31,0’e ulaşmaktadır. Diğer bir ifadeyle, her üç kişiden biri işsiz ya da atıl durumdadır.”

Genç işsizliği artıyor

Genç nüfus istihdam oranının düştüğüne dikkat çeken Çanakcı, “Mevsimsel etkilerden arındırılmış genç işsizlik oranı hala çok yüksek seviyede seyretmeye devam etmektedir. 15-24 yaş grubunu kapsayan genç nüfusta işsizlik oranı yüzde 25,9 olmuştur. Gençlerde istihdam oranı 4,5 puan azalarak yüzde 30,4’e gerilemiştir. Ne eğitimde ne de istihdamda olanların oranı ise bir önceki yılın aynı dönemine göre 0,4 puanlık artışla yüzde 29,8 seviyesinde gerçekleşmiştir” dedi.

“Kısa çalışma ödeneği, sefalet ücreti”

İşten çıkarmaların yasaklanması sayesinde kayıtlı çalışanların işlerini koruyabildiğini belirten Çanakcı, “Ancak bu çalışanlar normal dönemde elde ettikleri gelirin çok altında bir gelirle yaşamak zorunda kalmıştır. Kısa çalışma ödeneği alan çalışanlara Nisan-Temmuz döneminde ortalama olarak kişi başına aylık 1.547 lira, ücretsiz izne ayrılanlara ise net 1.168 lira ödeme yapılmıştır.

Asgari ücretin 2.324 lira, Türk-İş tarafından açıklanan açlık sınırının 2.448, yoksulluk sınırının ise 7.973 lira olduğu bir ortamda bu tutarların insanlık onuruna yakışmayan sefalet ücreti denilebilecek düzeyde olduğu açıktır” diye konuştu.

twtcanli.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.