Dezenformasyon çağımızın kitle imha silahı mı?

Dezenformasyon çağımızın kitle imha silahı mı?

Doğru gerçekliğin algılanışı ile ilgili bir konudur. Dolayısıyla, doğru olarak algıladıklarımızın gerçeklikten sapma payları olduğu da kabul edilmelidir.

Cem TURAN | İstanbul Üniversitesi, Enformatik Bölümü, İstanbul

Bilgi çağını yaşıyoruz ve bu nedenle her yerde yoğun veri yığınları ile temas halindeyiz. Geçmişten beri toplumları etkilemek için bir yöntem olarak kullanılan dezenformasyon, sosyal yaşam içerisinde bilginin yoğun olarak kullanıldığı günümüzde etkisini daha da artırmış durumdadır. Bu etkinin, küçük bir ticari kazanımdan bir dünya üzerindeki siyasi dengeleri tanzim etmeye kadar uzanan ciddi sonuçlar doğurabileceğini, özellikle son yıllarda dünyada ve ülkemizde yaşanan olaylarda tecrübe etmekteyiz. Arap Baharı’nın ardında da olan sanal medya paylaşımları ve enformatik yönetim süreçleri gerçekten yeni birer kitle imha silahı olabilirler mi? Toplum dezenformatik operasyonlarla manipüle edilebilir mi? Kapalı şeffaflık mümkün müdür? Gözlemlerim ve taradığım kaynaklar bunun mümkün olduğunu söylemekte. Araştırmaya dayalı bu çalışma dezenformasyonun değişik uygulamalarını ve sonuçlarını göstererek umduğumuzdan daha yaygın kullanımına işaret etmeyi amaçlamaktadır.

Raporun tamamına erişmek için tıklayın.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.