DHA'dan aymazlık: 'Tecavüze uğrayan Suriyeli kadın güzelliği ile dikkat çekiyordu'

DHA'dan aymazlık: 'Tecavüze uğrayan Suriyeli kadın güzelliği ile dikkat çekiyordu'

DHA'nın, Sakarya'da tecavüz edilen ve ardından öldürülen Suriyeli kadın ile ilgili haberi servis etme üslubu tepki topladı.

Sakarya'da 9 aylık hamile olan Suriyeli bir kadının geçtiğimiz gece tecavüze uğraması ve ardından öldürülmesi gündeme oturdu.

Kaynarca ilçesinde 20 yaşındaki 9 aylık hamile  Emani er Rahmun, eşinin iş arkadaşları Birol K. ile Cemal B. tarafından tecavüze uğradı ve ardından başı taşla ezilerek öldürüldü. Suriyeli kadının 11 aylık bebeği de boğularak öldürüldü.

Söz konusu vahşet tüm ülkenin vicdanını yaralarken olay sonrası yapılan mülteci karşıtı ve ırkçı ifadeler bazı yorumlar da gündem oldu. Sosyal medyada bazı kullanıcılar olay sonrası yine Suriyeli mültecileri hedef alırken, olayla ilgili DHA'nın yorumu da "aymazlık" olarak nitelendirildi.

Doğan Haber Ajansı, haberi aktarırken şu cümleleri kullanarak büyük bir tepki topladı: "Birol K. ve Cemal B'nin Halid Al-Rahmun ile aynı tavuk kesimhanesinde çalıştıkları, birkaç gün önce aralarında kimin daha fazla çalıştığı konusunda tartışma çıktığı öğrenildi. Ancak, öldürülen Suriyeli kadının güzelliği ile dikkat çektiği, komşusu olan Birol K'nın bu nedenle olayı gerçekleştirmiş olabileceği öğrenildi."

Söz konusu haber ajansının taciz ve tecavüz gibi suçları haberleştirirken oldukça hassas bir dil kullanmasına rağmen olaydaki kişi Suriyeli bir mülteci olunca kullandığı özensiz ve saldırgan üslup tepki topladı.

Mepa News editör ekibi olarak, köklü haber ajanslarının mesele Suriyelilere gelince tabiri caizse deri değiştirmesi karşısında oldukça şaşkınız. Türkiye'de yakın geçmişte yaşanan birçok vahşi tecavüz olayı karşısında olması gereken duyarlılığı göstererek haklı şekilde amasız ve fakatsız biçimde mağdurun yanında yer alan medyanın, söz konusu Suriyeli mülteciler olunca uyguladığı ayrımcı bakış ve kullandığı cinsiyetçi dil, özellikle ülkemizin içerisinden geçtiği bu hassas dönemde oldukça tehlikeli.

Öte yandan medya tarafından sürekli pompalanan yapay algılar nedeniyle toplumumuz ciddi bir algı operasyonuna maruz kalmıştır. Özellikle dizi ve filmlerde kadına biçilen rol ve kadına yönelik bilhassa cinsel şiddetin olağan bir vaka gibi sıklıkla lanse edilmesi, bugün bizlere içinden çıkılmaz sorunlar armağan etmiştir. Kadınlar için kullanılan sıfatlara baktığımızda kadını yüceltici başarısını, kişiliğini öne çıkaran, kadını kendisiyle tanıyan ve tanıtan sıfatlara neredeyse hiç denk gelinmezken, kadının cinsel bir obje olarak, sadece cinsel yönü ilgilendiren fiillerle tanımlanması yaygındır. Bu haber de bunun bir örneği niteliğindedir.

Suriyeli kadının kişiliği, hayatı, sosyal ve psikolojik konumu bir kenara atılarak yalnızca "tecavüze uğradığı ve buna yol açan şeyin de güzelliği olduğu" dillendirilmiştir. Ayrımcı, cinsiyetçi dil ve saldırgan üslup, bizleri içerisinden çıkılmaz bir şiddet sarmalına sürüklemektedir.

Kaynak: Mepa News

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.