Doğu Türkistanlı alim Çin hapishanesinde hayatını kaybetti

Doğu Türkistanlı alim Çin hapishanesinde hayatını kaybetti

28 yıldır Çin hapishanesinde tutuklu bulunan ve Doğu Türkistan'ın tanınan ilim adamlarından olan Abdülkerim Abdülveli (Kirem Qari), hapishanede hayatını kaybetti.

1990 yılında Çin tarafından "bölücülük" suçlamasıyla tutuklanan ve o tarihten bu yana hapishanede tutulan Doğu Türkistanlı ilim adamı Abdülkerim Abdülveli (Kirem Qari), hayatını kaybetti.

Konuyla ilgili açıklama yapan Doğu Türkistan Maarif Derneği Başkanı Hidayet Oğuzhan, Abdulveli'nin 1990 yılında çeşitli suçlamalarla 12 yıllık cezaya çarptırıldığını, daha sonra bu cezasının bitişi üzerine cezasının tekrar uzatıldığını ve tek kişilik hücrede tutulduğunu belirtti. Oğuzhan, bölgede etkin bir alim olan Abdulveli'nin vefatı dolayısıyla başsağlığı diledi.

Abdulveli'nin hapsedilmesi konusunun İnsan Hakları İzleme Örgütü, BM İnsan Hakları Komisyonu toplantılarında ve İslam işbirliği Teşkilatı gibi platformlarda gündeme getirildiğini belirten Oğuzhan, Uluslararası Af Örgütü'nün de 2014 yılının Nisan ayını Abdulkerim Abdulveli ayı ilan ettiğini söyledi.

Abdulveli'nin ölümünün İsveç'te yaşayan kardeşi tarafından da doğrulandığı bildirildi. Son 2 sene içerisinde Çin hapishanelerinde yaşamını yitiren Doğu Türkistanlı beşinci ilim adamı olan Abdulveli'den önce Abdulhamid Damolla, Abdulahad Mahdum, Muhammed Salih Damolla ve Abdurreşid Hacim adlı alimler de aynı şekilde yaşamlarını yitirmişti.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.
1 Yorum