Dünya Bankası: Gazze'de ekonomik nedenli insani kriz yaşanıyor

Dünya Bankası: Gazze'de ekonomik nedenli insani kriz yaşanıyor

Dünya Bankası Gazze Şeridi'ndeki ileri derecede yoksulluk ve işsizlik oranlarına dikkat çekerek bölgede ekonomik nedenli insani kriz yaşandığı uyarısında bulundu.

Dünya Bankası Gazze Şeridi'nde ekonomik sorunlar kaynaklı insani kriz yaşandığı uyarısında bulundu.

Dünya Bankası'nın istatistiklerine göre Gazze Şeridi'nde işsizlik %45'e ulaşırken beş yıl önce %43 olan ileri derecede yoksulluk oranı ise bu yıl %59'u aşmış bulunuyor.

Normal sayılan yoksulluk oranının ise %90'ı bulduğu tahmin ediliyor.

Dünya Bankası, Gazze Şeridi'ndeki kötü ekonomik durumun dar bir alana çok nüfus yığılması, İsrail'in saldırıları, Mısır ve İsrail'in bölgeye uyguladığı abluka kaynaklı olduğunu belirtti.

Kuruma göre İsrail işgali altındaki Batı Şeria'da da işsizlik oranı %17 seviyesinde.

Gazze Şeridi

Gazze Şeridi'nde sadece 365 kilometrekarelik bir alanda 2,1 milyon nüfus yaşıyor. İsrail'in kurulduğu 1948-1949 Arap-İsrail Savaşı'nda Mısır denetimine geçen Gazze Şeridi'ne savaş esnasında Siyonist güçlerce yerlerinden sürülen Filistinli mülteciler yoğun bir şekilde yerleşmiş ve Gazze Şeridi'nin kendi nüfusunu çok aşmışlardı.

1967'de İsrail tarafından işgal edilen Gazze Şeridi 1994'te anlaşma gereği Filistin Özerk Yönetimi'ne bırakılmıştı.

2005'te İsrail Gazze Şeridi'nden bu bölgeyi kontrol edemediği gerekçesiyle tamamen çekilmişti. Gazze Şeridi yoğun nüfusu ve üzerindeki abluka nedeniyle "dünyanın en büyük açık hava hapishanesi" olarak da isimlendiriliyor.

Kaynak: Mepa News

twtbanner-001.jpg

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.