Dünya genelinde borsalarda büyük değer kaybı yaşanıyor

Dünya genelinde borsalarda büyük değer kaybı yaşanıyor

Amerika, Asya ve Avrupa'da borsalar büyük bir hızla değer kaybetmeye devam ediyor.

New York Borsası'nın günü 1987 yılındaki Kara Pazartesi'nden bu yana yaşanan en büyük düşüşle kapatmasının ardından Asya borsaları da cuma gününe büyük kayıplarla başladı.

Japonya, Tayland ve Hindistan'da gösterge endeksler yüzde 10'un üzerinde geriledi ve işlemler geçici olarak durduruldu.

Koronavirüs salgının merkezi konumundaki Çin'den gelen düzelme işaretleri Çin borsalarındaki kayıpların sınırlı olmasını sağlıyor. Şangay borsasında gerileme yüzde 3 civarında olurken diğer bölgesel borsalarda da kayıplar yüzde 4 ila 6 arasında seyrediyor.

Öte yandan perşembe günü New York Borsası'nın temel endeksi S&P 500 endeski günü yüzde 9,5 kayıpla kapadı. Böylede S&P500 geçtiğimiz ay kırdığı tarihi rekordan yüzde 26,7 gerilemiş oldu.

Böylece Yüzde 20'nin üzerine çıkan kayıpla Wall Street'te 11 yıldır görülen boğa piyasası da resmi olarak sona ererek ayı piyasasına girilmiş oldu.

Dow Jones sanayi endeksi de yüzde 10 gerilemeyle Kara Pazartesi olarak adlandırılan 19 Ekim 1987'deki yüzde 23'lük düşüşünden bu yana en kötü gününü geçirmiş oldu.

Avrupa borsalarının en kötü günü

Avrupa borsaları da Avrupa Merkez Bankası'nın piyasaya daha fazla nakit enjekte etme sözüne rağmen yüzde 12 değer kaybetti.

Amerikan Merkez Bankası Federal Reserve'ün yarım trilyon dolarlık likidite sağlama sözü de piyasaları sakinleştirmeye yetmedi ve dünya borsalarındaki bir aylık değer kaybı 14 trilyon doları buldu.

Uzmanlar Amerika Birleşik Devletleri'nin Federal Reserve'ün para politikası önlemlerinin yanı sıra hükümetten de mali adımlar gelmemesi ve Avrupa'dan seyahatlerin engellenmesinin yatırımcılarda panik havası yarattığını belirtiyor.

Salgının kendisinden çok onunla mücadele için alınan önlemlerle ilgili karamsarlığın bu paniği tetikleyen etkenlerin başında geldiği belirtiliyor.

facebanner.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.