Dünya tarihinin en sıcak Haziran ayı yaşandı

Dünya tarihinin en sıcak Haziran ayı yaşandı

Uzmanlara göre, geride kalan Haziran ayı dünya tarihinin en sıcak Haziran ayı oldu.

Avrupa Birliği'nin (AB) uydu ajansı bu yılki haziran ayının dünyada şimdiye dek kaydedilen en sıcak haziran olduğunu açıkladı.

Kopernik İklim Değişikliği Servisi (C3S) tarafından sağlanan verileri AB adına işleyen Avrupa Orta Vadeli Hava Tahminleri Merkezi’nin raporuna göre 2019 haziran ayı, önceki yılların haziran aylarına kıyasla küresel ortalama sıcaklıkta rekor kırdı.

C3S’nin verileri Avrupa geneline bakıldığında sıcaklıkların ortalamanın iki derece üzerinde seyrettiğini gösteriyor. Ayın son günlerindeyse Fransa, Almanya ve İspanya’nın çoğu bölgesinde hava normal sıcaklığın 6 ila 10 derece üstüne çıktı.   

Küresel ölçekteyse ortalama sıcaklık 2016’da yaşanan bir önceki en sıcak haziran ayına göre yaklaşık 0,1 derece daha yüksekti.

Uzmanların yaptığı son analizlere göre geçen hafta tüm Avrupa’da rekor sıcaklıklara sebep olan ısı dalgasının yaşanma olasılığı iklim değişikliği sebebiyle en az beş kat arttı.

İklim değişikliği araştırmaları yapan World Weather Attribution grubu uzmanlarına göre 26-28 haziran arasında Fransa’daki ortalama sıcaklıklar, insan kaynaklı küresel ısınma sıcak hava dalgasının yaşanma olasılığında "önemli" artışa sebep oldu.

Son günlerde tüm Avrupa’yı kasıp kavuran sıcak hava dalgası sebebiyle Fransa’da ülke tarihinin en yüksek sıcaklığı görülürken (45,9 derece) İspanya'da da 40 dereceyi aşan sıcaklıklar sebebiyle geniş çaplı orman yangınları meydana geldi.

Geçen hafta ayrıca Almanya, Polonya ve Çekya da haziran ayının en yüksek sıcaklıklarını kaydetti.

C3S sıcak hava dalgasını doğrudan iklim değişikliğiyle ilişkilendirmenin zor olduğunu belirtti. Ancak kurum bu tür aşırı hava olaylarının küresel ısınmadan dolayı daha yaygın hale gelmesini beklediklerini de vurguladı.

C3S başkanı Jean-Noel Thepaut şunları söyledi:,

"Yerel sıcaklıklar bu tahminlerin altında veya üstünde olabilir. Ama verilerimiz Avrupa'nın güneybatı bölgesindeki sıcaklıkların haziran ayının son haftası için alışılmadık derecede yüksek olduğunu gösteriyor. Bu belki istisnai bir durum, ama gelecekte iklim değişikliği nedeniyle bu olaylarla daha sık karşılaşmamız muhtemel."

İngiltere meteoroloji kurumu Met Office ‘te aşırı hava koşullarında iklim değişikliğinin rolünü analiz eden bir uzman olan Peter Stott ise “benzer bir aşırı sıcak hava dalgası 100 yıl önce yaşansaydı muhtemelen 4 derece daha soğuk olacaktı" iddiasında bulundu.

Daha önce 1917 ve 1999 yıllarında olduğu gibi Avrupa sıcaklık ortalamasını bir derecenin üzerinde aşan ani artışlar yine meydana gelmişti. Ancak C3S’nin uyarılarına göre geçen haftanın sıcak hava dalgasına dikkat etmekte fayda var. Çünkü bu ani artış son 100 yılda Avrupa sıcaklığında zaten 1,5 derece civarında bir artış gerçekleşmiş olmasına rağmen yaşandı.

Rekor kıran sıcaklık hakkında Reading Üniversitesi'nde doğal afetler araştırmacısı olarak görev yapan Profesör Hannah Cloke de “Haziran ayının Avrupa'da hep sıcak geçtiğini biliyorduk. Ancak bu çalışmayla sadece sıcaklık kayıtlarının aşıldığını görmedik. Artık tamamen yok edildiler” açıklamasında bulundu.

Cloke konuşmasına şöyle devam etti:

"Bu açık ara Avrupa'da kaydedilen en sıcak haziran ayıydı. Dünya çapında da gördüğümüz en sıcak haziran. Sıcaklık dalgaları herhangi bir iklimde ortaya çıkabiliyor ancak iklim değişikliği nedeniyle artık çok daha muhtemel hale geldiklerini biliyoruz. Bilim insanlarının on yıllardır tahmin ettiği gibi küresel iklim gittikçe daha da sıcak olmaya devam ediyor çünkü atmosferdeki sera gazı da hala artıyor. Tek bir aşırı hava olayıyla iklim değişikliği arasında bağlantı bulmak için hızlı analiz teşebbüsleri görüyoruz. Böyle bir bağlantı mümkün olsa da yanında birçok uyarıyla birlikte geliyor. Bu hızla sonuca atıfta bulunan çalışmalara bakarken uyarıları göz ardı etmemek konusunda da dikkatli olmamız gerekir."

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.