Avrupa yanıyor: Ölçülebilen en sıcak gün yaşandı

Avrupa yanıyor: Ölçülebilen en sıcak gün yaşandı

Kuzey Afrika'dan gelen sıcak hava dalgası Almanya, Fransa, İngiltere, Hollanda ve Belçika’da etkisini gösterirken bu ülkelerde sıcaklık rekorları kırıldı.

Kuzey Afrika'dan gelen sıcak hava dalgası Avrupa'yı kasıp kavururken birçok ülke perşembe günü tarihinin en sıcak gününü yaşadı. Sıcak hava dalgası Almanya, Fransa, İngiltere, Hollanda ve Belçika’da etkisini gösterirken bu ülkelerde sıcaklık rekorları kırıldı.

İngiltere Meteoroloji Kurumunca, 39 derece ile bugüne kadar görülen en sıcak günün kayıtlara geçebileceği belirtildi. Kurumun açıklamasında, "Sıcak hava dalgaları, olağanüstü hava olaylarıdır. Ancak araştırmalar, iklim değişikliğiyle bunların daha yaygın hale gelebileceğini ve muhtemelen düzenli olarak görülebileceğini gösteriyor." ifadesine yer verildi. Kurumun açıklamasına göre perşembe günü 36,9 derece sıcaklık ölçülürken bu temmuz ayı için rekor olarak kayıtlara geçti. Ülkede bugüne kadar en yüksek sıcaklık 38.5 ile Ağustos 2003'te ölçülmüştü. Bir demir yolu firması, sıcaklar nedeniyle Londralılara bugün seyahat etmeme tavsiyesinde bulundu.

Paris’te tüm zamanların rekoru

Fransa'da başkent Paris ile ülkenin kuzeyi için "kırmızı alarm" verildi. Paris’te sıcaklık perşembe günü 42,6 dereceye kadar yükseldi. Bu, kayıtların tutulduğu 1880’li yıllardan bu yana en sıcak gün olarak tarihe geçti. Daha önceki en sıcak gün 1947’de 40,4 derece olarak ölçülmüştü.

Almanya ve Belçika'da 1881’den beri en sıcak gün

Almanya'nın Kuzey-Ren Vestfalya eyaletinin Geilenkirchen kentindeki NATO üssünde çarşamba günü yapılan ölçümde termometrenin 40,5 dereceyi gösterdiği belirtilerek bunun Almanya'da 1881'den itibaren ölçülen en yüksek sıcaklık olduğu ifade edildi. Almanya'da en sıcak gün daha önce 6 Temmuz 2015'te 40,3 dereceyle Bavyera eyaletindeki Kitzingen kentinde ölçülmüştü.

Belçika'da da çarşamba günü 1881'den bu yana "en sıcak" gün yaşandı. Ülkede, termometrelerin 38,9 dereceyi göstermesi üzerine Kraliyet Meteoroloji Enstitüsü (RMI) tarihinde ilk kez alarm seviyesini kırmızıya yükseltti. Belçika'da perşembe günü ise bazı bölgelerinde sıcaklıkların 40 dereceyi aşması bekleniyor.

Hollanda’da son 75 yılın en sıcak günü

Hollanda Kraliyet Meteoroloji Enstitüsüne (KNMI) göre, ülkede son 75 yılın en sıcak günü 41,7 derece ile perşembe günü kayda geçti. KNMI tarafından, Hollanda'da aşırı sıcaklardan dolayı verilen turuncu alarm (ikinci derecede önemli) cumartesi gününe kadar devam edecek.

Avusturya’dan 253 yıllık sıcaklık rekoru

Avusturya’da 253 yıllık hava sıcaklığı ölçüm tarihinin en sıcak yazlarından biri yaşanıyor. Avusturya Meteoroloji ve Jeodinamik Enstitüsünün (ZAMG) yaptığı ölçümlere göre, perşembe günü ülkenin özellikle batı bölgelerinde sıcaklık 38 dereceye yükselerek rekor seviyeye ulaşacak. ZAMG Sözcüsü Alexander Orlik, 2019'un ülkede yapılan hava sıcaklığı ölçüm tarihinin en sıcak yazlarından biri olduğuna işaret ederek "2019 yazını, Avusturya'nın 253 yıllık ölçüm tarihinin en sıcak 5 yaz mevsiminden biri olduğunu söyleyebiliriz." ifadesini kullandı.

facebanner.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.