Duque: "ELN tüm rehineleri serbest bıraksın"

Duque: "ELN tüm rehineleri serbest bıraksın"

Kolombiya Devlet Başkanı Ivan Duque, müzakerelerin başlayabilmesi için Ulusal Kurtuluş Ordusu'nun (ELN) elindeki tüm rehineleri bırakması gerektiğini söyledi.

Ülkesinin Pasto kentinde yargı mensuplarına hitaben konuşma yapan Kolombiya Devlet Başkanı Ivan Duque, ELN'nin (Ulusal Kurtuluş Ordusu) elindeki 6 rehineyi daha serbest bırakmasını memnuniyetle karşıladıklarını ancak buna rağmen müzakerelerin yeniden başlaması için tüm rehinelerin serbest bırakılması gerektiğini söyledi.

"Aşağılık bir şekilde rehin alınmaya katlanmış bu kişilerin evlerine dönmelerini kutluyorum." diyen Devlet Başkanı Duque, şöyle devam etti:

"Fakat bu ülkenin yargıçlarının önünde şunun altını çiziyorum: Eğer gerçek bir barış gönüllülüğü varsa hükümet de konuşmaya hazırdır. Lakin bu gerçek barış gönüllülüğü bugün özgürlüklerinden mahrum olan bütün rehinelerin serbest bırakılmasıyla başlar. ELN bu insanların durumlarını ve ne zaman eve döneceklerini düzgün bir şekilde açıklasın."

Duque, hükümetinin "bu silahlı grupla" barış inşa etmesinin ancak örgütün suç işlemeyi bırakmasıyla mümkün olduğunu vurguladı.

ELN bugün 6 sivili serbest bırakmıştı

Geçen hafta 3 rehineyi yetkililere teslim eden ELN, bugün de ağustos ayı başlarında Choco yönetim bölgesi kırsalında kaçırdığı 4'ü asker 6 sivili serbest bırakmıştı.

ELN'nin elinde halen 10'dan fazla rehine olduğu değerlendirilirken, hükümet bu rehinelerin tamamı serbest bırakılmadığı sürece herhangi bir müzakereciyi, bu örgütle eski Devlet Başkanı Juan Manuel Santos döneminde başlayan barış görüşmeleri için atamayacağını duyurmuştu.

Kolombiya'da ELN ile birçok kez yarıda kesilen müzakereler, geçen yıl Ekvador'un başkenti Quito'da başlamış, ardından bu ülkenin garantörlük ve ev sahipliğinden çekilmesi üzerine Küba'nın başkenti Havana'ya taşınmıştı.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.