Ekvador'da kemer sıkma politikalarına karşı gösteriler devam ediyor

Ekvador'da kemer sıkma politikalarına karşı gösteriler devam ediyor

Ekvador'da hükümetin kemer sıkma politikalarına karşı yerli halk ve işçilerin ortak protestoları beşinci gününe girdi.

Ekvador'da hükümetin kemer sıkma politikalarına karşı yerli halk ve işçilerin ortak protestoları beşinci gününe girdi. Ülkenin ana arterlerini ve sokakları adeta felç eden gösterilerde gözaltına alınanların sayısı 477'ye ulaştı.

İçişleri Bakanlığı göstericilerle güvenlik güçleri arasında yaşanan arbedelerde 10'dan fazla polisin yaralandığını ve bir kişinin de hayatını kaybettiğini açıkladı.

Geçtiğimiz perşembeden beri süren eylemlerde protestocular Devlet Başkanı Lenine Moreno'nun akaryakıt fiyatlarındaki devlet yardımlarını kaldırmasına tepki gösteriyor. Başkent Quito başta olmak üzere birçok şehirde sokaklara ve otoyollara barikatlar kuran eylemciler mali yardımlar geri getirilene kadar gösterilerine devam edeceklerini belirtiyor.

Ekvador Devlet Başkanı Moreno 2017'de göreve gelmesinin ardından halefi ve akıl hocası solcu lider Rafael Correa'nın politikalarına son vermiş, liberal ekonomik reformları uygulamaya sokmuştu.

IMF devrede: 4,2 milyar dolar yardım karşılığında kemer sıkma politikaları

Devlet Başkanı Moreno'nun popülaritesi de olayların patlak vermesi ile birlikte hızlı bir düşüşe geçti. Göreve geldiğinde yüzde 70'de olan oran, yüzde 30'a geriledi. Bununla birlikte Ekvadorlu lider iş dünyası ve ordunun desteğini almaya devam ediyor.

Ülkede şu ana kadar ünlü başkan Correa'dan önce göreve gelen üç başkan yerel halkın protestoları nedeniyle düşürülmüştü.

Geçtiğimiz pazar ekranlardan halka seslenen Moreno ise diyalog çağrılarını yineledi: "Ortak ülkülerimizin olduğu yerli kardeşlerimle konuşmak istiyorum." diyen devlet başkanı, ayrılan kaynakların zamların giderilmesi ve fakirler için kullanılacağını belirtti.

Ekonomisi büyük bir bütçe açığı veren ülkede hükümet Uluslararası Para Fonu (IMF) ile 4,2 milyar dolarlık yardım fonu üzerinde el sıkışmıştı. Anlaşma gereğince IMF Quito yönetiminden kemer sıkma politikalarını yürürlüğe sokmasını istemişti.

Hükümet de icraatlarında akaryakıttaki yardımları kaldırıp bazı devlet kurumlarını da özelleştirme kararı almıştı.

uygulamabanner.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.