"Güney Amerika ülkeleri Venezuela'ya askeri müdahaleyi desteklemez"

"Güney Amerika ülkeleri Venezuela'ya askeri müdahaleyi desteklemez"

Bolivya lideri Morales, Venezuela'ya yönelik bir saldırının Güney Amerika'da destek bulamayacağını söyledi.

Sputnik’e konuşan Bolivya Devlet Başkanı Evo Morales, Venezuela’ya olası bir askeri istilanın Güney Amerika’da desteği olmayacağını, durumun diyalog ile çözülmesi gerektiğini kaydetti.

Morales, "ABD bunu denedi ve başarısızlığa uğradı. Venezuela’da askeri istila olsaydı, Güney Amerika’dan destek alamazdı. Tüm Güney Amerikalılar, tüm Latin Amerikalılar, her türlü istilayı kabul etmemekte hemfikirler" diye konuştu.

Venezuela’nın sorunlarının kendi halkı tarafından çözülmesi gerektiğini söyleyen Morales, Bolivya’nın dışarıdan herhangi bir müdahaleyi kabul etmeyeceğini vurguladı.

Bolivya lideri, "Venezuela’nın sorunları Venezuelalar tarafından çözülmeli. Biz hiçbir müdahaleyi kabul etmiyoruz, ABD’nin müdahalesi başarısız oldu, devlete yönelik darbe başarısızlıkla sonuçlandı" vurgusunda bulundu.

Venezuela’nın ekonomik abluka ile karşı karşıya olduğunu hatırlatan Morales, “Ekonomik sorunlara, ekonomik ablukaya rağmen kararlılıkla (Hugo) Chavez'i, Bolivar devrimini savunan  Venezuela halkına hayranlık duyuyorum. Bu şaşırtıcı” ifadelerini kullandı.

Uzun süredir ABD'nin ekonomik yaptırımları ve darbe girişimleriyle mücadele eden Venezuela, son olarak 21 Ocak’ta darbe girişimine sahne olmuştu.

ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence, girişiminin ardından Venezuela halkına ayaklanma çağrısı yaptı. Venezuela Ulusal Meclis Başkanı Juan Guaido ise vakit kaybetmeden kendisini 'geçici devlet başkanı' olarak ilan etti. Guaido'nun ilanını, ABD Başkanı Donald Trump'ın Guaido'yu ülkenin ‘geçici devlet başkanı’ olarak tanıdığını ilan etme kararı takip etti.

Söz konusu gelişmeler, dünyayı ikiye böldü. Kanada, Kolombiya, Peru, Ekvador, Paraguay, Brezilya, Şili, Panama, Arjantin, Kosta Rika, Guatemala ve İsrail muhalefet liderini tanıyacaklarını duyurdu ve Avrupa Birliği (AB) Konseyi'nden de Guaido'ya destek geldi. Türkiye, Rusya, Çin, Meksika, İran, Küba, Bolivya ve Yunanistan ise Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro yönetiminin yanında tavır aldı. Rusya, ABD'yi Venezuela'ya askeri müdahalede bulunmama konusunda uyarmıştı.

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.