El Kaide lideri Zevahiri öldü mü, hayatta mı?

El Kaide lideri Zevahiri öldü mü, hayatta mı?

Kısa bir süre önce sosyal medyadan yayılan iddialarda El Kaide lideri Eymen ez Zevahiri'nin öldüğü iddia edilmişti.

El Kaide'nin Usame bin Ladin'den sonraki lideri Eymen ez Zevahiri'nin hayatını kaybettiğine yönelik iddialar sosyal medyada ilgili kitlenin gündemine oturmuş durumda. Peki bu iddianın kaynağı nedir, ve iddia ne kadar doğru?

Kısa bir süre önce sosyal medya ortamında bazı araştırmacı ve habercilerin ortaya attığı iddiaya göre, 69 yaşındaki El Kaide lideri Eymen ez Zevahiri, yaşadığı yerde doğal nedenlerden ötürü hayatını kaybetti.

Haberi ilk olarak aktaran kaynaklardan biri olan Ortadoğu araştırmacısı Hassan Hassan, Zevahiri'nin bir ay önce kaldığı yerde doğal nedenlerden ötürü hayatını kaybettiğini, haberin yakın çevresinde yayılmaya başladığını iddia etti. Hassan'ın bu açıklaması sosyal medyada geniş yankı buldu ve birçok medya kurumu tarafından haberleştirildi. 

Zevahiri'nin ölümü doğrulandı mı?

El Kaide'den örgütün lideri Eymen ez Zevahiri'nin ölümünü doğrular ya da yalanlar nitelikte herhangi bir açıklama yapılmadı. Örgütün bu tarz durumlarda liderin ölümünü saklamaktan ziyade, kendi kitlesine haberi ilan etmekten çekinmediği biliniyor. Bunun örnekleri Usame bin Ladin, Ebu Yahya el Libi, Atiyetullah el Libi gibi isimlerde açıkça görüldü.

Örgüte yakın Telegram kanallarında yapılan konuşmalarda El Kaide lideri Zevahiri'nin isminin geçtiği kısımlarda "Hafizahullah" (Allah onu korusun) ifadesinin kullanılıyor olması, ölüm haberinin halen teyit edilmediği anlamına geliyor.

Ancak örgüte yakın bazı Telegram hesaplarında, Eymen ez Zevahiri'nin ölümünün doğrulandığı, hatta yerine Seyf el Adl'ın (Seyful Adl) geçtiği dahi ifade ediliyor.

Hatta Suudi Arabistan'a yakın bazı hesaplar üzerinden sosyal medya ağlarında yapılan paylaşımlarda, Eymen ez Zevahiri'nin Katar'ın başkenti Doha'da kaldığı evde hayatını kaybettiğine dair inanması güç haberler dahi dolaşıyor.

ABD, 2014 yılında Pakistan ile birlikte Kuzey Veziristan bölgesine yönelik düzenlediği operasyonda El Kaide liderinin bu bölgede yaşadığını değerlendirmiş, canlı veya ölü olarak ele geçirilmesi için büyük çaba sarf etmişti. Ancak bunu elde edememişti.

Sonuç olarak, sosyal medyada servis edilen haberlerin aksine El Kaide liderinin hayatta mı yoksa öldü mü yönündeki haberlerin resmi sayılabilecek bir teyide muhtaç olduğu açık. Ölüm haberi doğruysa bunun El Kaide tarafından bir açıklamayla kamuoyuna bildirilmesi bekleniyor. Ancak şu ana kadar örgütün bu yönde herhangi bir açıklaması olmadı.

Eymen ez Zevahiri kimdir?

Eymen ez Zevahiri 1951 yılında Mısır'da dünyaya geldi. Bu ülkedeki İslami çevrelerde yoğun olarak faaliyetlerde bulunan Zevahiri 80'li yılların ortalarında Afganistan'a gitti ve Usame bin Ladin ile yakın ilişkiler kurdu. Zevahiri'nin liderliğini yaptığı "El-Cihad" grubu, 1998 Usame bin Ladin'in kurduğu "El-Kaide" ile birleşti. Daha sonra "Tanzim Kaide'tul Cihad" ismini alan grubun yardımcılığına Eymen ez Zevahiri getirildi.

Zevahiri, Tanzim Kaide'tul Cihad'ın lideri Usame bin Ladin'in 2011 yılı Mayıs ayında Pakistan toprakları içinde düzenlenen bir ABD operasyonuyla öldürülmesinin ardından ise bu grubun liderliğine getirildi.

Kaynak: Mepa News

uygulamabanner.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.