El Kaide: Yeni siyasi projeyle Yemen'i savaşa mahkum etmek istiyorlar

El Kaide: Yeni siyasi projeyle Yemen'i savaşa mahkum etmek istiyorlar

Arap Yarımadası El Kaidesi, Yemen'deki yeni siyasi sürece yönelik dikkat çeken bir açıklama yayınladı.

Arap Yarımadası El Kaidesi (AYEK), Yemen'de siyasi sürece yönelik dikkat çeken bir açıklama yayınladı.

El Kaide'nin Yemen ve Arap Yarımadası'nda faaliyet gösteren kolu olan AYEK tarafından dolaşıma sokulan açıklamada, Yemen'de yönetimin Başkanlık Konseyi'ne devredilmesine dair ifadeler yer aldı.

7 sayfalık açıklamada, sürecin Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri güdümünde olduğu öne sürülürken, çözümün bu yönde gerçekleşemeyeceğine değinildi.

"Başkanlık Konseyi Suudi-BAE projesi"

"Yemen'de halkın onlarca yıldır zulüm ve yoksulluk altında yaşamaya mecbur bırakıldığı" ifade edilen açıklamada, bu sürecin İran destekli Husi işgali ve Mansur Hadi yönetimiyle de sürdüğü dile getirildi.

AYEK, "Geçiş süreci, Yemen'deki trajedide yeni bir sayfadır." ifadesiyle, sürecin hiçbir şeyi değiştirmeyeceğini vurguladı. Konseyin, savaşın bir parçası olan Suudi Arabistan sponsorluğunda kurulduğu kaydedilirken, eski rejimin kalıntılarının yeni süreçte de yer aldığı ifade edildi.

AYEK, "Yemen halkının, aşiretlerinin, şeyhlerinin, alimlerinin ve önde gelenlerinin kararıyla kurulmadı." ifadesiyle, konseyin siyasi açıdan da meşru olmadığına atıf yaptı.

"Yemen'i zayıf bırakmak istiyorlar"

Açıklamada, söz konusu planın Suudi Arabistan ve BAE tarafından Yemen'i zayıf bırakmak, savaşa mahkum etmek, yoksullaştırmak ve kendi kendine yetmesini önlemek için yürütülen bir proje olduğu savunuldu. AYEK, Suudi Arabistan'ın Yemen halkının durumunu ve isteklerini umursamadığını vurgulayarak "Suudi Arabistan sadece kendi çıkarlarını ve istikrarını önemsiyor. Bu hamlenin Yemen halkının maslahatı ve arzuları ile hiçbir ilgisi yok." ifadelerine yer verildi. Suudi koalisyonunun Husileri mağlup etmekteki başarısızlığına vurgu yapılırken, Husilerin bu süreçten güçlenerek çıkacağı ifade edildi.

AYEK'in açıklamasında "Yemen krizine bir çözüm aranırken, bu çözüm Suudi Arabistan ve BAE'yi içermek şöyle dursun, onları ülkeden çıkarmayı hedeflemelidir." ifadelerine yer verilerek, konseyde kendisine yer verilen isimlerin de Batı destekli olduğu kaydedildi.

"Konsey lideri ABD için çalışıyor"

Başkanlık Konseyi'ndeki kişilerin "Bu isimler, Yemen'deki amaçlarını ve çıkarlarını elde etmeleri için birer araçtır. Bunların çoğu, eski rejimin kalıntısı olan, güç devşirmek isteyen kimselerdir. Sadakleri Suudi Arabistan ve BAE'ye yöneliktir. Görevleri ise Allah'ın hükümlerinin egemenliğini kaldırmak, Haçlı Batı'dan Allah düşmanlarına ve onların Suudi Arabistan ile BAE gibi ajanlarına sadakat göstermektir." ifadeleriyle hedef alındığı açıklamada, konseye liderlik eden Tümgeneral Dr. Reşad el-Uleymi'nin ABD için çalıştığı ve geçmişinin bölgedeki insanlara karşı çeşitli suçlarla dolu olduğu savunuldu.

Müslüman Kardeşler'e eleştiri ve çağrı

Açıklamada, Yemen'de siyasi süreç içerisinde yer alan Müslüman Kardeşler (İhvan) yapılanmasına da eleştiriler vardı. AYEK, İhvan'ın "Onlarca yıl geçmesine rağmen halen mücadelenin tabiatına dair dair şer'i ve kevni yasaların gösterdiği dersleri anlamadığını" kaydederek, "halen siyasi taviz ve hamlelerle Batılı güçleri ve bölgedeki tağuti idarecileri razı etmeye çalıştıkları" eleştirisinde bulundu. Suudi Arabistan ve BAE'nin Arap Baharı sırasında halklara yönelik karşı devrimlerdeki rolü hatırlatılarak, bu iki ülkeyle çözüme dair ortaklık yapılmasının yanlış olduğu öne sürüldü.

"Arap Baharı devrimlerinin ardından birçok insan, işlerini İhvan partilerine verdi, çeşitli fedakarlıklar yaparak onlara bel bağladı. Bu devrimler tağutların yıkılmasına yok açsa da, insanlar, İhvan partilerinin dinin maksatlarını uygulama konusundaki başarısızlığı karşısında şoka uğradı." ifadeleriyle AYEK, Arap Baharı devrimleri sonrasında İhvan partilerinin de üstlerine düşen siyasi ve İslami görevleri yerine getirmediğini savundu. AYEK "Samimiyetlerini, fedakarlıklarını ve cihada sunduğu şeyleri bildiğimiz Islah Partisi gençlerine ve çevrelerine" yaşanan tecrübelerden ders alma çağrısında bulundu.

"İran bir Şii projesi yürütüyor"

Husilerin Yemen'de İran'ın Şii projesini sürdürdüğünü kaydeden AYEK, Yemen halkının bu projeye karşı çeşitli fedakarlıklarda bulunduğunu, her evden bu sürece karşı savaşarak can veren insanların olduğunu dile getirdi. Açıklamada, ilan edilen konseyin Husilere meşruiyet tanımaya hazırlandığı, Husilerin bölgedeki varlığını tanıyarak güçlendirecekleri belirtildi. Bu adımların Yemen'deki insanların kanına ihanet olduğu belirtildi.

AYEK açıklamasında Yemenli alimlere, ilim talebelerine, medyacılara, gazetecilere ve siyasetçilere de çağrı vardı.

AYEK, bu kişileri "gerçek Müslümanlar olarak hakikatleri açığa çıkarmaya, mevcut yönetimin destekçiliğini yapmamaya" davet etti.

"Çözüm yolu"

AYEK, Yemen'de çözümün "sabır, sebat, direniş, saldırgan Husilere karşı savaş, Allah'ın şeriatının uygulanması, beşeri rejimlerin reddedilmesi, Yemen halkıyla, aşiretlerle, cemaatlerle, İslami gruplarla ve tüm toplumla bir araya gelinmesi" olduğunu vurguladı. Grup, "Ehli Sünnet temelinde birleşilerek bağımsız karar alan bir liderlik oluşturulması, alimlerden, entelektüel insanlardan, düşünürlerden, tacirlerden ve kanaat önderlerinden kimselerin bir araya gelmesi, dış ülkelerin ajandalarına sırt çevrilerek sadece Allah'tan yardım umulması gerektiğini" kaydetti.

Kaynak: Mepa News

twtbanner-001.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.