El Kaide'nin Batı Afrika kolu Mali ve Nijer'de saldırıları artırıyor

El Kaide'nin Batı Afrika kolu Mali ve Nijer'de saldırıları artırıyor

El Kaide'nin Batı Afrika kolu Cemaat Nusret el İslam vel Müslimin (CNİM), Mali ve Nijer'de Fransa destekli ordu güçlerine saldırılar düzenledi.

El Kaide'nin Batı Afrika kolu Cemaat Nusret el İslam vel Müslimin (CNİM), Mali ve Nijer'de Fransa destekli ordu güçlerine saldırılar düzenledi.

Yerel kaynaklar, Mali ve Nijer hattında askeri güçlere yönelik saldırılarda onlarca askerin öldürüldüğünü, çok sayıda silah ve askeri aracın da CNİM tarafından ele geçirildiğini rapor etti.

Saldırılara dair resmi medya yapılanması "Al Zallaqa" üzerinden açıklama yapan CNİM, bu saldırılarda çok sayıda askerin öldürüldüğünü ifade etti.

Mali ve Nijer'de saldırılar

22 Ocak tarihinde ülkenin orta kesimindeki Mopti bölgesinde yer alan Dioungani yakınındaki bir üs saldırıya hedef oldu.

Saldırıda en az 7 asker öldürülürken çok sayıda silah ve askeri ekipman da ele geçirildi.

Bir diğer saldırı ise yine ülkenin orta kesimindeki Segou bölgesinde, Sokolo yerleşimi yakınlarındaki bir askeri üssü hedef aldı.

Saldırıda en az 20 askerin öldürüldüğü, çok sayıda silahın ve askeri aracın ele geçirildiği, 3 Mali askerinin de esir alındığı belirtildi.

Mali ordusu esir alındığı ifade edilen askerlere dair bir açıklama yapmadı.

Ülkede bunlara ek olarak son dönemde daha küçük çaplı saldırılar da gerçekleştirildi:

- 28 Aralık 2019: Burkina Faso sınırına yakın Tillaberi bölgesinde bir askeri karakol hedef alındı. En az bir polis öldürüldü.

- 2 Ocak 2020: Mali'nin Segou bölgesinde bir hapishaneye baskın düzenlendi. Aynı gün ülkenin kzueyindeki Ansongo'da BM birlikleri bombalı saldırıya uğradı.

- 6 Ocak: Segou bölgesindeki Alatona'da Mali güçlerine pusu kuruldu. 6 asker öldürüldü.

- 9 Ocak: Mopti bölgesindeki Diallube'da iki Mali askeri öldürüldü. Aynı gün Kidal bölgesindeki Tessalit'te bir BM-Fransız ortak üssü füzelerle vuruldu. En az 18 Çadlı barış gücü askeri yaralandı.

- 22 Ocak: Mopti bölgesindeki Douentza'da Mali askerleri bombalı saldırıya hedef oldu. 2 asker öldü.

Son dönemde CNİM'in Mali, Burkina Faso ve Nijer ekseninde etkinliğini artırdığı göze çarpıyor.

Bölgede çatışma ortamının daha da derinleşeceği tahmin ediliyor.

Kaynak: Mepa News

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.