"El Kaide'nin iki numaralı ismi Ebu Muhammed el Mısri öldürüldü" iddiası

"El Kaide'nin iki numaralı ismi Ebu Muhammed el Mısri öldürüldü" iddiası

El Kaide'nin önemli isimleri arasında yer aldığı belirtilen Ebu Muhammed el Mısri'nin İran'da öldürüldüğü ileri sürüldü.

El Kaide'nin önemli isimleri arasında yer aldığı belirtilen Ebu Muhammed el Mısri'nin İran'da öldürüldüğü ileri sürüldü.

Gerçek ismi Abdullah Ahmed Abdullah olan El Mısri, 1963 yılında Mısır'da doğdu. Halihazırda Eymen ez Zevahiri'nin ardından örgütün iki numaralı isimlerinden biri olarak gösterilen El Mısri'nin, bir süredir İran'da yaşadığı biliniyordu.

ABD'nin Afganistan'ı işgalinin ardından İran'da yakalanan El Mısri, ev hapsinde tutulmaya başlamış, 2015 yılının Mart ayında serbest bırakıldığı ifade edilmişti. El Mısri, Arap Yarımadası El Kaidesi (El Kaide'nin Yemen yapılanması) tarafından Yemen'de kaçırılan İranlı diplomatla takas edilen 5 El Kaide lideri arasında yer alıyordu. Serbest kaldıktan sonra İran'da gözetim altında yaşamaya devam ettiği aktarılıyordu.

Ebu Muhammed El Mısri'nin öldürüldüğü iddiası

İlk olarak yerel kaynaklarca ortaya atılan ancak teyit edilmeyen iddia, bu kez New York Times tarafından kapsamlı bir şekilde ileri sürüldü.

1998 yılında Kenya ve Tanzanya'daki ABD Büyükelçilik saldırılarında önemli rol oynayan El Mısri'nin, saldırıların yıldönümü olan 7 Ağustos'ta İran'ın başkenti Tahran'da öldürüldüğü iddia edildi. Saldırıda aynı zamanda El Mısri'nin kızının da öldüğü belirtildi. El Mısri'nin kızı, Usame bin Ladin'in oğlu Hamza bin Ladin ile evliydi. 14 Eylül 2019 tarihinde Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada Hamza bin Ladin'in de öldürüldüğü iddia edilmişti.

New York Times'ın haberine göre Tahran'daki saldırı ABD adına İsrail ajanlarınca gerçekleştirildi. Şahsi otomobilinde seyretmekte olan El Mısri'ye motorsikletli şahıslarca susturuculu tabancalarla ateş açılırken, El Mısri ve 27 yaşındaki kızı olay yerinde yaşamını yitirdi.

7 Ağustos tarihinde bölgede bir saldırı olduğu haberi basına yansımış, ancak İran kaynakları öldürülen ismin Hizbullah bağlantılı bir tarih profesörü olan Habib Davud olduğunu ileri sürmüştü. New York Times, böyle bir ismin var olmadığı bulgusuna ulaştıklarını, İran'ın olayı örtmek için böyle bir hikaye ortaya attığını belirtti.

Haber sonrası açıklama yapan İran olayı reddederken, hiçbir El Kaide mensubunun ülkede yaşamadığını savundu.

10 milyon dolar ödül

ABD tarafından Ebu Muhammed el Mısri için 10 milyon dolar ödül sunduğu biliniyor.

dkf7lvmu0aa1yvl.jpeg

Ebu Muhammed el Mısri kimdir?

El Kaide'nin halen hayatta olan en önemli liderleri arasında yer alan El Mısri, Mısır'ın kuzeyinde 1963 yılında doğdu.

Gençliğinde profesyonel olarak futbol oynayan El Mısri, 1980'li yıllarda Afganistan'a giderek Sovyetler Birliği'ne karşı savaşa katıldı. Mısır, ülkesine dönmesine izin vermeyince ülkede kaldı, Usame bin Ladin ve Eymen ez Zevahiri gibi isimlerle yakın ilişkiler kurdu.

1990'lı yıllarda Bin Ladin ile birlikte Afrika'ya giden El Mısri, Sudan ve Somali'de faaliyetler yürüttü, eğitim verdi. 1993 yılında, ABD tarafından "Kara Şahin Düştü" adıyla anılan Mogadişu Muharebesi'nde komutanlık yaptığı iddia edildi. 1998 yılının 7 Ağustos günü Kenya ve Tanzanya'daki ABD Büyükelçiliği saldırılarının planlayıcısı olarak anıldı. 11 Eylül öncesinde, El Kaide'nin bilinen en önemli 9 isminden biriydi.

El Kaide liderleri, ABD'nin 2001 yılındaki Afganistan işgali sonucu genel olarak iki ayrı ülkeye çekildi: Pakistan ve İran. El Mısri, İran'a gidenler arasında yer alıyordu. Burada İran tarafından yakalanarak uzun yıllar hapiste ve ev hapsinde tutuldu. 2015 yılında El Kaide ile yapılan esir takası sonucu serbest kaldı. Ancak başkent Tahran'da gözetim altında tutularak yaşamaya devam etti.

El Kaide'nin yaşayan son üst düzey isimleri

El Mısri, El Kaide'nin üst düzey isimleri arasında hayatta kalan birkaç kişiden biriydi.

Kendisiyle beraber İran'da serbest kalan diğer isimler Ebul Kassam Ürdüni, Ebul Hayr el Mısri ve Sari Şihab Suriye'de ABD'nin hava saldırılarında öldürüldü. Serbest kalan diğer isim Seyf el Adl'in ise hayatta olduğu biliniyor.

Geçtiğimiz günlerde El Kaide'nin önde gelen isimlerinden Husam Abdurrauf'un öldürüldüğü öne sürülmüştü. Dün ortaya atılan haberlere göre ise El Kaide lideri doğal nedenlerle yaşamını yitirmişti.

Ebu Muhammed el Mısri'nin ve diğer isimlerin ölümü doğrulanırsa, El Kaide'nin 11 Eylül öncesi lider kadrosundan halen hayatta olan tek isim olarak Seyf el Adl kalmış olacak.

Kaynak: Mepa News

twtbanner-001.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.