El Kaide'nin Yemen'deki yeni lideri Batarfi'den 'Taliban' örneği

El Kaide'nin Yemen'deki yeni lideri Batarfi'den 'Taliban' örneği

Arap Yarımadası El Kaidesi'nin yeni lideri Halid Batarfi, lider olduktan sonra ilk açıklamasını yayınladı.

Arap Yarımadası El Kaidesi'nin (AYEK) yeni lideri Halid Batarfi, lider olduktan sonra ilk açıklamasını yayınladı.

Batarfi, grubun eski lideri Kasım er Rimi'nin 29 Ocak'ta ABD'nin Yemen'in Beyda ilinde düzenlediği hava saldırısında öldürülmesinden sonra örgütün bölgedeki yapılanmasının lideri olarak seçilmişti.

Bafarfi'nin açıklamalarından satır başları:

"Liderlerin ölümü yolumuzu değiştirmeyecek"

- Batarfi, konuşmasına El Kaide'nin lideri Eymen ez Zevahiri'ye olan bağlılık yeminini yenileyerek başlıyor. AYEK'in yeni lideri Batarfi, grubun üyelerine de biatlarına bağlı kalmalarını ve "Allah'ın hükümlerini egemen kılana kadar" mücadeleye devam etmelerini söylüyor.

- AYEK lideri Batarfi, bunun ardından ise grubun bir önceki lideri olan Kasım er Rimi'den bahsediyor. Rimi'nin ölümü nedeniyle taziyelerini açıklayan Batarfi, liderlerinin ölmesinin grubu yolundan çevirmeyeceğini, ABD ve ABD destekli güçlere karşı savaşa devam edeceklerini vurguluyor.

Taliban örneği

- Konuşmasında "Demokratik yöntemi benimseyen ve bu yöntemin uygun olduğunu düşünen" Müslümanlara da hitap eden Batarfi, "Bu düşüncenin bir şeytan ürünü olduğunu ve Kuran ile sünnetin metodundan uzak olduğunu" savunuyor.

- Taliban'ı bu konuda örnek gösteren Batarfi, Taliban hareketinin bu şekilde ABD ve müttefiklerini mağlup ettiğini söylüyor. Batarfi ABD'nin ülkeden çekilmek zorunda kaldığını ifade ederek, bu durumun "Allah'ın vaadinin yerine gelmesi" olduğunu belirtiyor ve cihat yanlılarının uzun vadede başarıya ulaşabileceğinin bir göstergesi olduğu fikrini vurguluyor.

Taliban tarafından 2016 yılının Aralık ayında yayınlanan bir videoda Batarfi'ye yer verilmiş ve ondan "Şeyh Halid el Batarfi, Allah onu muhafaza etsin" şeklinde bahsedilmişti. Batarfi'nin geçmişte Afganistan'da Taliban saflarında faaliyetlerde bulunduğu biliniyor.

- Batarfi, yayınlanan konuşmasında El Kaide'nin Doğu Afrika kolu Eş Şebab ve Batı Afrika kolu Cemaat Nusret el İslam vel Muslimin'e (CNİM) de övgüde bulunuyor.

Halid el Batarfi kimdir?

Batarfi Afganistan'daki el Faruk eğitim kampında eğitmenlik yapmış bir isim. Batarfi'nin Taliban safında Kuzey İttifakı'na karşı savaştığı da öne sürülüyor. Taliban 2016 yılının Aralık ayında yayınladığı bir videoyla Batarfi'yi övmüştü.

ABD Dışişleri Bakanlığı raporuna göre 2010 yılında AYEK'e katılan Batarfi grubun Ebyen lideri olarak da görev yaptı. Halid el Batarfi Yemen'e hükümet güçleri tarafından bir süre yakalanmış, ancak grubun 2015 yılında Mukalla'yı ele geçirmesiyle serbest kalmıştı.

AYEK'in medya faaliyetlerinde de rol oynadığı belirtilen Batarfi, AYEK'in daha önce ABD tarafından hava saldırılarında öldürülen liderleri Nasır el Vuhayşi (2015) ve Kasım er Rimi'nin (2020) ardından grubun üçüncü lideri.

Kaynak: Mepa News, Long War Journal

uygulamabanner.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.