ABD'den Arap Yarımadası el Kaidesi liderlerinin başına 15 milyon dolar ödül

ABD'den Arap Yarımadası el Kaidesi liderlerinin başına 15 milyon dolar ödül

ABD Dışişleri Bakanlığı, Yemen'de faaliyet gösteren Arap Yarımadası el Kaidesi'nin iki liderinin başına ödül koydu.

ABD Dışişleri Bakanlığı geçtiğimiz hafta yaptığı açıklamada, Arap Yarımadası el Kaidesi'nin (AYEK) iki liderinin başına toplam 15 milyon dolar ödül koyduğunu açıkladı.

Başına ödül konulan iki isim de uzun süredir El Kaide ile bağlantılı. 11 Eylül öncesinde Afganistan'daki kamplarda eğitim alan iki lider, Kasım er Rimi ve Halid el Batarfi.

Kasım er Rimi

Kasım er Rimi, AYEK'in bir önceki lideri Nasır el Vuhayşi'nin 2015 yılında ABD'nin insansız hava araçlarıyla düzenlediği saldırıda öldürülmesinin ardından grubun başına geçmişti. ABD Dışişleri Bakanlığı'nın yayınladığı biyografiye göre Rimi 5 Haziran 1978 doğumlu ve 1990'lı yıllarda Afganistan'da El Kaide'nin eğitim kamplarında, özellikle el Faruk eğitim kampında eğitmenlik yapıyordu. Rimi'nin kardeşi Ali, halihazırda Guantanamo'da mahkum olarak tutuluyor.

Kasım er Rimi'nin ABD'nin bölgedeki merkezlerine ve Batı'daki hedeflere yönelik saldırılar planladığı ve saldırı çağrıları yaptığı da ifade ediliyor. Rimi ilk kez 2010 yılının Mayıs alında terör listesine alınmış ve 2014 yılının Ekim ayında başına 5 milyon dolar ödül konulmuştu. Bu meblağ, son açıklamayla 10 milyon dolara çıkarıldı.

Halid el Batarfi

ABD'ye göre Batarfi de Afganistan'daki el Faruk eğitim kampında eğitmenlik yapmış bir isim. Batarfi'nin Taliban safında Kuzey İttifakı'na karşı savaştığı da öne sürülüyor. Taliban 2016 yılının Aralık ayında yayınladığı bir videoyla Batarfi'yi övmüştü.

ABD Dışişleri Bakanlığı raporuna göre 201 yılında AYEK'e katılan Batarfi grubun Abyan emiri olarak da görev yaptı. Halid el Batarfi Yemen'e hükümet güçleri tarafından bir süre yakalanmış, ancak grubun 2015 yılında Mukalla'yı ele geçirmesiyle serbest kalmıştı.

Batarfi'nin de Batı'da saldırı düzenleme çağrıları yaptığı belirtildi.

Kaynak: Long War Journal, Mepa News

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.
1 Yorum