Endonezya, devlet okullarında zorunlu tesettürü yasakladı

Endonezya, devlet okullarında zorunlu tesettürü yasakladı

Endonezya Eğitim ve Kültür Bakanı Nadiem Makarim, 'tesettürün bireysel bir hak olduğunu, okulun vereceği bir karar olmadığını' söyledi.

Müslümanların nüfusunun en kalabalık olduğu ülke konumundaki Endonezya'da, Hıristiyan bir öğrencinin derste başörtüsü takmaya zorlandığına dair bir videonun sosyal medyada yayılmasının ardından, devlet okullarında zorunlu tesettür yasaklandı.

Hükümet, çarşamba günü çıkardığı kararnameyle devlet okullarına başörtüsü zorunluluğunu uygulamadan kaldırmaları için 30 gün süre verdi, buna uymayacak okulların cezalandırılacağını duyurdu.  

"Okul karar veremez"

Eğitim ve Kültür Bakanı Nadiem Makarim, 'tesettürün bireysel bir hak olduğunu, okulun vereceği bir karar olmadığını' söyledi.

'Müslüman olmayanlar dahil tüm kız öğrenciler'

Konu, Padang'da bir meslek okulunda okuyan Hıristiyan bir öğrencinin ocak ayında defalarca başörtüsü takması baskısına maruz kaldığının ortaya çıkmasıyla gündeme geldi. Başörtüsü takmamak için direnen öğrencinin Hıristiyan ailesi uyarılmak için okula çağrıldı. Okul yetkilisinin Müslüman olmayanlar dahil tüm kız öğrencilerin başörtüsü takmak zorunda olduğunda ısrar ettiği görüşmeyi ailenin gizlice videoya çekip sosyal medyada yayımlamasıyla tepki sel oldu. 

Reuters'e konuşan İnsan Hakları İzleme (HRW) örgütünden Andreas Harsono, 20'den fazla eyalette okullarda tesettürün zorunlu olduğu düşünüldüğünde kararnamenin 'olumlu bir adım' olduğunu söyledi.

Kaynak: BBC

 

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.