Erdoğan: ABD yaptırım uygularsa karşılık veririz

Erdoğan: ABD yaptırım uygularsa karşılık veririz

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ABD Senatosu'nun yaptırım kararına Türkiye’nin karşılık vereceğini belirterek, “Biz eli kolu bağlı duracak bir millet değiliz" dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ABD Senatosu'nun yaptırım kararına Türkiye’nin karşılık vereceğini belirterek, “Biz eli kolu bağlı duracak bir millet değiliz" dedi.

Erdoğan, Malezya’nın başkenti Kuala Lumpur'daki temaslarının sonunda gazetecilerin iç ve dış politikaya ilişkin sorularını yanıtladı, gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Erdoğan, ABD Senatosu'nun yaptırım kararına ilişkin, “Şimdi bir de utanmadan, sıkılmadan Türk Akım ile ilgili 'buna yaptırım uygularız' diyorlar. Bu, tam manasıyla haklarımıza tecavüzdür. Bütün bunlara karşı tabii ki bizim de yaptırımlarımız olacaktır. Yani biz eli kolu bağlı duracak bir millet değiliz." dedi.

Türkiye’nin tarihiyle, her şeyiyle bir farklılığı olduğunu kaydeden Erdoğan, “Dolayısıyla da bu konu ile ilgili biz de kendi yaptırımlarımızı kesinlikle uygulamaya sokarız." ifadesini kullandı.

Asgari ücret ve enflasyon

Erdoğan, asgari ücretle ilgili olarak “İnşallah, tarafları memnun edecek bir adımı atarız." dedi.

Enflasyonda 2020 içinde tek haneliye gidildiğini kaydeden Erdoğan, ”Tek haneliye gidiş zaten olumlu gelişmelerin alametidir." dedi.

Erdoğan faizlerle ilgili şunları söyledi: "Politika faizi olarak yüzde 12'yi gördük. Bu tabi çok ciddi manada Merkez Bankası'nın kararlılığını gösterdi ve bu kararlılıkla şu an itibarıyla çok ciddi oranlarda faizi düşürdüler. 2020'de de bunun aynı kararlılıkla devam ettiğini inşallah göreceğiz"

Erdoğan, yerli otomobilin ön gösteriminin 27 Aralık Cuma günü Gebze'de yapılmasını düşündüklerini söyledi.

Suudi Arabistan’a tepki

Erdoğan, "Kuala Lumpur Zirvesi'ne Suudi Arabistan'ın baskısıyla Pakistan ve Endonezya'nın katılmamasını eleştirerek, Suudi Arabistan ile Abu Dabi yönetiminin bu tür tavırlarının ilk olmadığı değerlendirmesini yaptı.

Bu iki ülkenin Türkiye ile ilişkileri bozmaya cesaret edemediğini savunan Erdoğan, “Yani Allah'a hamd olsun bizim kapıyı pek çalamıyorlar. Mesele duruş meselesi. Duruş oldu mu Allah'ın da lütfuyla kapılar açılıyor." dedi.

Erdoğan, Libya'daki gelişmelere ilişkin, "Hafter meşru bir siyasetçi değil, adam gayrimeşru. Ona meşruiyet kazandırmanın gayreti içinde olanlar var. Serrac ise meşru bir lider, meşru bir temsilci." dedi.

Muhalefete eleştiriler

Erdoğan, üç muhalefet partisinin Meclis Dışişleri Komisyonu'nda Libya ile varılan mutabakata ret oyu vermesine de tepki gösterdi.

CHP Grup Başkanvekilinin Hafter'e ilişkin açıklamalarına yönelik değerlendirmeleri sorulan Erdoğan, şunları söyledi:

"Halk Partisi'nin takındığı tavırlar, yanına kimleri aldığı, kimlerle beraber nasıl hareket ettiği malum. Örneğin, bu konuda bile sıkıştı, 'halka nasıl izah edeceğiz?' diye. Kalktılar ilk gün 'öyle mi böyle mi' derken olumlu adım attılar. Daha sonra HDP o olumlu tavrını geri çekti ama o bir defa adımı atmıştı. Halk Partisi olsun, İyi Parti olsun, onlarla bir yere varmak mümkün olur mu? Bunlar kim legaldir, kim illegaldir, kim Türkiye dostudur, kim değildir, bunları bilecek çapta değiller. Çünkü Cumhuriyet Halk Partisi'nin böyle bir derdi yok. Türkiye'nin menfaatleri neyi gerektirir, yerli olmak nedir, milli olmak nedir? Yani bunun 6 okunun içindeki milliyetçiliğe, halkçılığa falan bakmayın. Onların hepsi hikaye. Hiçbir zaman onlar bunun gereğini yerine getirmediler, getiremezler. Bu işler, öyle lafla olmuyor. Karikatürize edilmiş olan oklarla olmuyor. Bütün mesele bunu ruhen yaşamak. Ruhen yaşayamazsanız zaten bir yere de varamazsınız. Bu millet de sizi zaten bir yere temsilci olarak koymaz. Olay bu."

uygulamabanner.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.