Erdoğan Hamas'ın 'Katar'ı terk edeceği' iddiasını yorumladı

Erdoğan Hamas'ın 'Katar'ı terk edeceği' iddiasını yorumladı

Hamas'ı "Kuvayı Milliye" olarak nitelendiren Erdoğan, hafta sonu İstanbul'da Hamas lideri İsmail Haniye ile bir araya geldi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Salı günü yaptığı açıklamada Filistinli grup Hamas'ın Katar'daki merkezinden ayrılacağına inanmadığını belirterek Doha'nın Hamas'ın ayrılmasını istediğine dair bir işaret görmediğini de sözlerine ekledi.

Irak ziyaretinden dönen Erdoğan'a uçakta gazeteciler tarafından Hamas'ın Katar'daki merkezinden ayrılabileceği ya da Doha tarafından ayrılmasının istenebileceği yönünde basında çıkan haberler soruldu.

Erdoğan, Katar yönetiminin grubun ayrılmasını istediğine dair bir işaret almadığını söyledi.

Daha önce Hamas'ın üst düzey üyelerine ev sahipliği yapmış olan Türkiye, İsrail'i Gazze'deki operasyonları nedeniyle kınayarak ateşkes çağrısında bulundu.

İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırıları, Hamas'ın 7 Ekim'de İsrail'de gerçekleştirdiği ölümcül saldırılara yanıt olarak geldi.

Hamas'ı "Kuvayı Milliye" olarak nitelendiren Erdoğan, hafta sonu İstanbul'da Hamas lideri İsmail Haniye ile bir araya geldi.

Cumhurbaşkanlığı ofisi tarafından yayınlanan uçak içi görüşme metnine göre, Erdoğan, "Önemli olan Hamas liderlerinin nerede olduğu değil, Gazze'deki durumdur" dedi.

Erdoğan, "Onların (Katar'ın) kendilerine (Hamas'a) karşı olan samimiyeti, onlara karşı olan duruşu her zaman aileden biri gibi olmuştur. Önümüzdeki dönemde bu yaklaşımlarını değiştirmelerinin mümkün olduğunu kesinlikle düşünmüyorum" dedi.

Hamas 2007 yılında, seçimlerden bir yıl sonra, Filistin Yönetimi güvenlik güçleriyle girdiği kısa süreli bir iç çatışmanın ardından Gazze'de kontrolü ele geçirdi ve Filistin Yönetimi'nin hakimiyetini İsrail işgali altındaki Batı Şeria'ya kadar indirdi. İki tarafı uzlaştırma çabaları şimdiye kadar güç paylaşımı konusundaki çetrefilli sorunlar nedeniyle başarısız oldu.

Erdoğan, İsrail'in Gazze'yi tamamen ele geçirmesinin Filistin topraklarının daha fazla işgaline kapı açacağını söyledi İsrail'in "Gazze'yi yok etmek için hareket ederken" "benzeri görülmemiş katliamlar" yaptığını söyledi.

Kaynak: Mepa News

uyg.gif

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.