Erdoğan ile Trump'tan Brunson krizi sonrası ilk görüşme

Erdoğan ile Trump'tan Brunson krizi sonrası ilk görüşme

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ABD Başkanı Donald Trump ile Brunson krizinin ardından ilk yüz yüze görüşmeyi gerçekleştirmek üzere Paris'e gidecek.

Papaz Andrew Brunson krizinin çözülmesinin ardından ABD Başkanı Donald Trump’la ilk yüz yüze 'normalleşme' görüşmesini yapacak olan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın çantasında 8 kritik dosya olacağı öğrenildi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ABD Başkanı Trump ile  Brunson krizinin ardından başlayan normalleşme sürecindeki ilk yüz yüze görüşmesini yarın Paris'te yapacak. Erdoğan, Trump'la görüşmesinde 8 kritik başlık gündeme getirilecek:

  • PKK liderlerine konulan para ödülü
  • Halkbank davası
  • Fethullah Gülen'in iadesi süreci
  • ABD'den gelen PYD/YPG'ye yönelik açıklamalar
  • Münbiç ve İdlib'teki son durum
  • Irak'taki gelişmeler
  • Cemal Kaşıkçı cinayeti
  • İran'a yönelik yaptırımlar

Hürriyet gazetesinden Erdinç Çelikkan'ın haberine göre "terörle kesintisiz mücadelede işbirliğinin önemini vurgulayacak" olan Erdoğan, ABD'nin IŞİD ile mücadele çerçevesinde PYD/YPG ile ortak sınır devriyesi yapmasından, TIR'la gönderilen silah yardımından ve bu örgütlere ABD'nin açık desteğinden duyulan rahatsızlığı iletecek.

Erdoğan, görüşmede Türkiye'nin gönderdiği kolilerce belgeye rağmen ABD yargısının Gülen'in iadesi konusunda adım atmaması konusundaki mesajını da Trump'a iletecek. Kritik görüşmenin bir diğer önemli başlığını ise iki liderin telefon görüşmesinde ele alınan tutuklu Halbank Genel Müdür Yardımcısı Hakan Atilla konusu oluşturacak.

Erdoğan ile Trump, Türkiye ile ABD'nin uzlaşmaya vardığı Münbiç yol haritası kapsamında önümüzdeki dönemde atılması gereken adımları ve Fırat'ın doğusuna yönelik olası operasyonun ayrıntıları da ele alma fırsatı bulacak. Erdoğan ve Trump'ın bu ay içindeki ikinci görüşmeyi ise Arjantin'deki G-20 Zirvesi'nde yapması planlanıyor.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.