Erdoğan: Rejim çekilmezse Türkiye bu işi kendi yapacak

Erdoğan: Rejim çekilmezse Türkiye bu işi kendi yapacak

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, partisinin TBMM’deki grup toplantısında konuştu

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, partisinin TBMM’deki grup toplantısında konuştu:

“Türkiye’nin Suriye’deki varlığı keyfe keder bir tercih değildir. Suriye’de 2011’de başlayan çatışmalardan uzak durmak için yıllar boyunca çaba sarf ettik.

“Bu millet tarihinin hiçbir döneminde yapmadığı gibi mazluma sırtını çevirmedi. 2015’ten itibaren Suriye’deki kriz tamamen kontrolden çıktı.

“Vatandaşlarımızın mal ve can güvenliği rejim ve terör örgütleri tarafından tehdit edilir hale geldi.

“Rusya ile yaşadığımız ve bir provokasyon olarak kabul ettiğimiz, FETÖ’nün bizzat içinde olduğu uçak krizi Suriye meselesini daha da karmaşık hale getirdi.

“Bu konuda elimiz kolumuz bağlı kalacak değildi. Adana Mutabakatı teröristlere karşı yapılan operasyonlar için Suriye topraklarına girmemize izin veriyor. “Suriye’de ne işiniz var? Suriye sizi davet etmedi” diyorlar. Suriye ABD’yi de davet etmedi, koalisyonu da. Sadece Rusya’yı davet etti. Ama bizim elimizde kapı gibi Adana Mutabakatı var.

“Cenevre görüşmelerinin tıkanması üzerine Astana görüşmelerini başlattık. Çatışmasızlık bölgeleri kabul edildi fakat rejim buna uymayarak İdlib dışındaki tüm bölgeleri ağır saldırılarla, yakarak ve yıkarak ele geçirdi. Bütün dünya bu vahşete seyirci kaldı.

“Önceki gün askerlerimize yapılan saldırı, Türkiye açısından Suriye’de yeni bir dönemin miladıdır. Bu taammüden yapılmış bir saldırıdır.

“Türk askerinin kanının aktığı bir yerde hiçbir şeyin aynı şekilde devam etmesine izin veremeyiz. Nitekim anında yaptığımız operasyonlarda 76 kişi etkisiz hale getirildi.

“Taraflardan biri uymayacaksa ve bunun bir müeyyidesi olmayacaksa bu mutabakatlar ne için yapılıyor?

“Biz Suriye’de rejimin Rusya olmadan havada, İran olmadan karada tek bir çakıl taşını bile oynatamayacağını biliyoruz.

“Türkiye’ye karşı aslan kesilen rejimin Fırat’ın doğusundaki bölücü terör örgütüne karşı kazanım elde edememesini görüyoruz.

“Rejim denilen kuklanın küçük bir hizip dışında kendi ülkesinde bir karşılığı yokken suni solunumla yaşatıldığının farkında olmadığımız mı düşünülüyor?

“Her kim ‘Türkiye’nin Suriye’de ne işi var’ diye soruyorsa bilin ki ya gafildir ya da taammüden bu ülkenin ve milletin hasmıdır.

“Rejimin bir an önce gözlem noktalarımızın ötesine çekilmesini Putin’e ilettim.

"Rejim Şubat sonuna kadar geri çekilmezse Türkiye bu işi bizzat yapmak zorunda kalacaktır.

"Madem terör örgütünün saldırıları bu bölgelerin garantörü konumundaki ülkeler tarafından durdurulamıyor, bizim bu işi bizzat kendimizin yapması kaçınılmaz hale gelecektir."

haber-altliklari-001.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.